Thursday, January 26, 2012

Ideoista painetuksi keittokirjaksi


Meillä kaikilla lienee se tietty ystävä, jolla tuntuu olevan jo kaikkea, rahaakin. Jolle lahjan keksiminen on ylettömän vaikeaa ja shekkiäkään ei viitsisi antaa. Tai tulevan kesän hääpari, jolla ei ole lahjalistaa josta selviäisi mitkä Iittalan lasit tai Villeroy & Bochin astiat olisivat vastanaineille mieluisimmat. Ja joille pelkkä rahalahja tuntuu turhan persoonattomalta.

Kaunhanvarressa viihtyvien lahjapulmat voi kätevästi ratkaista suunnittelemalla Tastebook.com'in sivuilla persoonallisen keittokirjan, joka koostuu omista resepteistä ja valokuvista. Näihin voi yhdistää netistä löytämiään reseptejä. Tai valita sopivia webbisaitin valmiista reseptisivuista. Hintakaan ei päätä huimaa, joskin toimitusmaksut osaan ulkomaita ovat melko mehevät.
Kummityttäreni on yksi tulevan kesän morsiamista ja taidankin koota hänelle reseptit onnelliselle avioliitolle. Ja saatanpa tehdä toisenkin kokoelman perinnöksi tuleville jälkipolville.

Tastebook.com'in webbisivulle påääset klikkaamalla tästä

Wednesday, January 25, 2012

Ilmassa on romantiikkaa

Kun talomme pursuaa tekemättömiä töitä ja olen lisäksi huomenna suuntaamassa Atlantin yli, vietän näpsäkkänä ihmisenä puoli päivää surffaamalla netissä. Opiskeluaikoinani homma toimi käänteisesti; kylpyhuoneemme ei ole koskaan kiiltänyt kuin silloin kun olisi pitänyt lukea tenttiin.

Tämän päiväisten etsintöjeni kohteena on ollut Valentinon päivän romanttiset niksit. Ei sillä, että olisin yltiöromanttinen, mutta tänä vuonna ajattelin yllättää itseni ja siippanikin koristelemalla kotimme teeman mukaisesti. Menun suhteen olen vielä empivällä kannalla, mutta illan rekvisiittasuunnitelma alkaa jo olla toteutusta vaille valmiina.
 
Martha Stewartin sivuille on koottu askarteluideoita Ystävänpäivän tiimoilta. Nappasin sivustosta kyseisen viinietiketti-idean. Arvokkaan puoleista vuosikertaviinin etikettiä en ajatellut tekeleelläni korvata (niin kuin meillä nyt alvariinsa juotaisiin arvokkaita vuosikertaviinejä), mutta esim. kesäisen kuohuviini-sangrian etiketiksi se on oikein bueno.

Kylläpä kotitalomme näyttää tunnelmalliselta!

Valentinon päivän ideat sopivat hyvin myös hääkoristeluja suunnitteleville. Sivuille pääset siirtymään klikkamalla tästä.

Monday, January 23, 2012

Tuikkua murheeseen


Olin muutama vuosi sitten juuri Englannista takaisin Suomeen muuttaneen ystäväni kanssa Vantaalla Tiimarissa. Myyjän ilme oli ikuistamisen arvoinen kun me kaksi puolikielistä yritimme kertoa etsivämme Tee-kynttilöitä (englanniksi Tealight Candle). Ja kun sitten oivalsimme että nehän ovat suomeksi tuikkuja, ei riemullamme ollut rajoja!


Kovana kynttilän polttajana kotonamme tuikkivat tuikut läpi vuoden. Kynttilöiden laatu ja hinta eivät täällä USA:ssa mielestäni kohtaa; ne ovat tavallisessa kaupassa huomattavan hintavia + perinteiset kynttilät lisäksi helposti käryttäviä. Tuikkumurheeni ratkaiseekin IKEA mööpelitavaratalot, joista käyn muutaman kuukauden väliajoin hamstraamassa läjän varastoon. IKEA on ollut tähän saakka myös ruokamakasiinini varma täydennyksen lähde, mutta firma irtisanoi jokin aika sitten sopimukset ruotsalaisten ruokatoimittajien kanssa ja valmistuttaa nyt myymänsä tuotteet oman IKEA brändin alla. IKEA suklaa ei vain jotenkin sytytä...



Tuikkulyhtyjen alustoiksi käytän paitsi valmislyhtyjä, myös lasiastioita joiden pohjalle kaadan eläinkaupan akvaariosoraa. Kyseistä rouhetta saa mitä moninaisimmissa sävyissä ja lyhdyt on siten helppo soinnuttaa kunkin kattauksen värirepertuaariin. Tuikkujahan ei saa polttaa ilman lyhtyä, tästä opetuksena on nuoruusvuosina polttamani pöytä. Vierekkäin pöydälle ladotut tuikut hurahtivat palamaan puolimetrisenä soihtuna, jonka onneksi tukahdutin oikeaoppisesti pyyhkeellä. Vesi olisi nimittäin saanut öljypohjaisen palon roihahtamaan kattoon saakka, jotain hyötyä siis siitä etten tuohon aikaan omistanut ämpäriä!

Sunday, January 22, 2012

Ahi Tuna tonnikalaa*

Lauantai-illan kunniaksi valmistin seesaminsiemenissä leivitettyjä tonnikalapihvejä. Herkkuun tarvitaan ehdottoman tuoretta ja korkealaatuista tonnikalaa, ellei sitten halua paistaa piffejä läpikypsiksi. Omasta puolestani voisin syödä tonnikalaa vaikka raakana, mutta teinimme ei ole raa'an kalan syönnistä innoissaan. Kompromissinä suikaloin kalapihvit suupalan kokoisiksi jo ennen paistoa, mutta raa'an tonnikalan ystävä voi paistaa pihvit kokonaisina ja suikaloida kalan paistamisen jälkeen.

    Marinadi:
  • reipas 1 dl (1 / 2 kuppia ) soijakastiketta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
  • loiraus Worcestershire soossia
 sekä:
  • 3 tonnikalapihvi, noin 200 g. kukin
  • n. 1 dl (1 / 2 kuppia) valkoisia seesaminsiemeniä
Valmista ensin marinadi:, sekoita soijakastike, sitruunamehu, seesamiöljy ja hienonnettu inkivääriä sekä tujaus Worcestershire soossia. Sekoita hyvin ja laita tonnikalapihvit marinoitumaan jääkaappiin n. 15 minuutiksi.
Leivitä enimmistä marinadinesteistä valutetut tonnikalan palaset seesaminsiemenissä. Kuumenna (valurauta)pannu kuumaksi, lisää hieman seesamiöljyä pannulle. Paista minuutti, kaksi, jotta kala on pinnasta kypsä mutta jää sisältä vielä raa-aksi. Ja teineille hieman kauemmin.

Tarjoile wasabikastikkeen ja esim. Rukola-salaatin kera

*Ahi tuna on suomeksi keltaevätonnikala. Lisätietoa Ahi Tunasta saat täältä

Friday, January 20, 2012

Pipareita Ystävänpäivään


Päätin ottaa varaslähdön Valentine's Dayn vietossa ja paistoin läjän ystävänpäivä-aiheisia pipareita. Pohjana oli perinteinen sokerikeksi /Sugar Cookie -taikina, koristeiksi laitoin minttu-  ja hedelmäkarkkena jo paistovaiheessa, lopuksi koristelin tomusokerikuorrutteella ja kaupan Valentine's Day nameilla.

Sokerikeksitaikina
  • 340 g huoneenlämpöistä voita
  • 4.8 dl ( 2 kuppia) sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 12 dl vehnäjauhoja
  •  2 tl leivinjauhetta
  •  1 tl suolaa


Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa sekaan munat ja vaniljauute. Sekoita joukkoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Peitä taikina ja anna jäähtyä jääkaapissa vähintään tunnin (tai yön yli).
Kuumenna uuni 200
° asteeseen C (400° F). Kauli taikina levyksi jauhotetulla pinnalla. Leikkaa muotilla ja paista 6-8 minuuttia uunissa. Anna jäähtyä täysin ennen koristelua.

Tomusokerikuorrutus

  • 1 munan valkuainen
  • n. 4 dl tomusokeria
  • muutama tippa sitruunamehua 
  • elintarvikeväriä

Vatkaa valkuaista kunnes rakenne rikkoutuu. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja lisää tomusokeria ja (aavistus väriainetta kerrallaan ) pikkuhiljaa, kunnes seoksesta muodostuu jämäkkä, pursotettava kuorrutus.

Saturday, January 14, 2012

Ja taas leipälootaa

Edellinen bread pudding kokeiluni innosti jatkamaan valitulla jälkiruokalinjalla. Ylitäyteen pakastimeemme oli kertynyt läjäpäin croissantteja, niistä päätin pyöräyttää Suomen vieraillemme leipävanukasta jälkiruoaksi. Ohjeen hain googlettamalla, päädyin suosikkikokkini Ina Gartenin reseptiin, jota totta puhuakseni en olisi kokeillut mikäli kyseinen ohje olisi ollut jonkin muun postaama. Reseptiä lukiessa ei nimittäin vaikuttanut uskottavalta että aineksista saisi aikaan mitään überherkullista. Vaan syntyipä hyvinkin, parhaat makunautinnot tuntuvat valmistuvan yksinkertaisista aineksista. Less is more!

Croissant Bread Pudding
  • 3 kananmunaa
  • 8 munankeltuaista
  • 1.2 l  (5 kuppia) maito-kerma sekoitusta  (pistin puolet maitoa, toisen puolen kuohukermaa)
  • 3.6 dl (1 1 / 2 kuppia) sokeria
  • 1 1 / 2 tl vanilja uutetta
  • 6 croissanttia, mieluiten kuivahtaneita
  • 2.4 dl (1 kuppi) rusinoita (käytin rusinoiden puutteessa hienonnettuja luumuja, sopivat hyvin vuodenaikaan)
Kuumenna uuni 175 C/ 350 F asteeseen. Sekoita kananmunat, keltuaiset, kerma-maitoseos, sokeri ja vanilja. Halkaise croissantit kahtia vaakasuunnassa. Voitele n. 24 x 38 cm uunivuoka, laita astiaan viipaloitujen croissanttien pohjat, lisää sitten rusinat (luumut), sekä croissantien yläosat (ruskea puoli ylöspäin). Varmista että rusinat (luumut) jäävät piiloon kerrosten väliin, jotteivät pala paistamisen aikana. Kaada munamaitoseos croissanttien päälle ja anna liota 10 minuuttia, painaen kevyesti.

Aseta uunivuoka isompaan, kuumaalla vedellä täytettyyn uunipannuun, veden tulee peittää paistovuoan reunoja  noin 2-
3 cm verran. Peitä uunivuoka alumiinifoliolla siten, että se ei kosketa vanukasta. Leikkaa muutamia reikiä folio, jotta höyry pääsee poistumaan. Paista 45 minuuttia. Poista folia ja paista toiset 40-45 minuuttia tai kunnes vanukas kuohahtaa ja munamaitoseos on jähmettynyt. Poista uunista ja jäähdytä hieman. Tarjoile lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Nam!

Friday, January 13, 2012

Uusi ystäväni Bok Choi

Ostelen silloin tällöin raaka-aineita, joiden mausta saati kokkaamisesta en juurikaan tiedä. Ruokakaupassa silmiini on jo pidemmän aikaa pistänyt vihanneshyllyn vihreät nyytit, joiden kaupallinen myyntinimike täällä USA:ssa on Bok Choi. Jos joku osaa kertoa vihanneksen suomalaisen nimen, otan tiedon kiitollisena vastaan (latina-suomi sanakirja kääntää brassica chinensis'n kiinankaaliksi, mutta kyseessä on eri vihannes). Päädyin ostamaan aimo nipun Baby Bok Choita.

Bok Choi kuuluu googletusteni mukaan kaalin sukulaisiin, sekä maku että koostumus ovat samankaltaisia. Vihanneksen suosio perustuu maun lisäksi sen erinomaiseen ravintokoostumukseen; alhainen kalorimäärä yhdistettynä vitamiinien ja hivenaineiden kaartiin.

Valmistin lounaan about seuraavalla reseptillä:

  • 3 rkl seesamiöljyä
  • 1 iso sipuli
  • 2 porkkanaa suikaloituna tikuiksi
  • hieman suolaa
  • noin puoli kiloa baby bok choyta huuhdeltuna*
  • n. 300 g (3/4 paunaa) parsakaalin kukintoja siivuina
  • loraus soijasoossia
  • 2 rkl agave siirappia tai sokeria/hunajaa
  • 1-2 dl (1/2 - 3/4 kuppia) cashewpähkinöitä, paahdetuina erillisellä pannulla
Kuumenna seesamiöljy wokissa höyryäväksi, lisää porkkanat ja ripaus suolaa, jotta ylimääriset nesteet irtoavat. Laita cashewt paahtumaan erilliselle pannulle ilman rasvaa, paahda kunnes saavat hieman väriä. Lisää seuraavaksi sipulit. Kun porkkanat ja sipulit alkavat olla kypsähköjä lisää siivutettu parsakaali sekä baby bok choyn valkoiset varret, lisää lopuksi silputut lehdet. Sekä parsakaali että bok choy kypysvät nopeasti, älä ylikypsennä jotta lopputuloksesta ei tule lötkö vaan sopivan rapea. Lisää loiraus soijaa sekä agave siirappia/hunajaa tai sokeria + yhdistä paahdettuihin pähkinöihin. Nauti noin heti, ruoka lötkistyy myös seisoessaan.

* Baby bok choyn saa helposti huuhdeltua siten, että leikkaa niput pitkittäissuunnassa kahtia, jolloin vihanneksen ydin paljastuu (samaan tapaan kuin purjossa). Huuhtele hyvin, jotta mahdolliset multakokkareet irtoavat. Silppua valkoiset varret poikittain ja lehdet parhaaksi katsomallasi tavalla.

P.S. Sittemmin oivalsin, että olin vihannesta syönyt useamman kerran, se on kiinalaisen keittiön perusraaka-aine. Suikaloidut varret muistuttavat kypsennettyinä kovasti sellerin varsia ulkonäöltään, joskin maku on täysin erilainen.

Thursday, January 12, 2012

Brownies'in syvin olemus

Hesarissa oli männä päivänä uutinen, jonka mukaan mokkapalat ovat Googlatuin suomalainen resepti. Pitipä minunkin sitten klikata kyseiseen ohjeeseen, olen monasti haikaillut tätä lapsuuteni superherkkua, jota isosisareni valmisti köksänkirjansa ohjeen mukaisesti.

Tänään sitten tartuin tuumasta toimeen miettien, josko leivonnainen maistuisi vieläkin yhtä taivaalliselta kuin lapsuusvuosinani. Kaikki taikinan tarvikkeet löytyivät kaapista, mutta kun oli kuorruttamisen aika havaitsin tomusokerini väljähtäneen. Niinpä päädyin kuorruttamaan suunnilleen seuraavalla reseptillä:
Kuorrutus:
  • n. 1 dl kerman ja kahvijuoman sekoitusta; 3/4 osaa kermaa, 1/4 osa kahvijuomaa
  • n. 1.5 dl suklaata, semi sweet
  • 1/4-1/2 dl piparminttu muruja, Peppermint Crunch baking chips, vastannee Marianne rouhetta + rouhetta koristeluun
Lämmitä kerma-kahvijuomaseos vesihauteessa höyryävän kuumaksi, sulata suklaa ja piparminttu joukoon. Seoksen tulee olla paksuudeltaan hitaanlaisesti liikkuvaa, mikäli se on kovin juoksevaa lisää suklaata ja minttunuruja. Levitä kakun päälle + koristele piparminttumurusilla.

Ja sitten varsinaiseen, otsikonmukaiseen teemaan. Nimittäin kakkusia valmistaessani resepti alkoi tuntumaan kokolailla tutulta, ikään kuin vasta käytetyltä. Päädyin vilkaisemaan noin vuosi takaperin Iltasanomista nappaamaani Marianne Brownies reseptiä, varsin samankaltaisia ovat raaka-aineiltaan.
Mikä sitten on kakun ja brownies -leivonnaisen ero? Seuraavassa tietopläjäys Amerikan herkusta: Suklaa brownies ovat koostumukseltaan varsin tiivistä, ikään kuin kakun ja pikkuleivän sekoitusta.

Hesarin juttuun, mokkaneliöiden reseptiin, Marianne "Brownies" reseptiin sekä Wikipedian tietopähkinään browniesseistä pääset klikkaamalla jutun linkkejä.

P.S. Lapsuuden makumuistoista; hyvää oli tälläkin kerralla, mutta tietynlainen särmä tästä puuttuu. Ehkäpä tumman suklaan lisääminen taikinaan toisi kaipaamaani karheutta reseptiin, sitä paitsi silloin leinonnainen alkaisi muistuttaa brownieta.

Wednesday, January 11, 2012

Joulun rääppiäiset lehtitaikinasta

Joulu tuli vietettyä perinteisissä merkeissä ja vieraita kestittäessä. Nyt on taas mukavaa suunnistaa alkaneessa vuodessa jouluherkkuja vyötäröltä sulatellen (kirjaimellisesti, painoa tuli noin 3 kg) ja uusia reseptejä kokeillen.

Kirjoitin aikaisemmin, kuinka joulutortut eivät kuulu suosikkiherkkuihini. Olin niitä kuitenkin varautunut paistamaan, vaan sepä jäi. Pakastekaapin torttutaikinoille täytyi keksiä käyttöä ja kokeilin seuraavia muunnoksia kaupan lehtitaikinalla.


Kanelipullat lehtitaikinasta

  •      12 rkl (170 g.) suolaamatonta voita, huoneenlämpöisenä
  •      0.8 dl  (1/3 kuppia) vaaleaa fariinisokeria, kevyesti mittaan puristettuna
  •      1.2 dl (1/2 kuppia) pekaanipähkinöitä, karkeaksi rouhittuna
  •      1 paketti ( 2 arkkia) pakastettua lehtitaikinaa, sulatettuna

Täyte:

  •      2 rkl suolatonta voita, huoneenlämpöisenä
  •      1.6 dl (2/3 kuppia) vaalea fariinisokeria, kevyesti mittaan puristettuna
  •      jauhettua kanelia
  •      2.4 dl (1 kuppi) mini rusinoita (zante currants)



Kuumenna uuni
200 C / 400 F asteeseen. Aseta 12 muffinssin vuoka uunipannulle.

Sekoita sähkövatkaimella 12 rkl voita ja
0.8 dl fariinisokeria. Laita reilu ruokalusikallinen seosta muffinssivuokien pohjalle. Lisää murskatut pekaanipähkinät vuokien pohjalle voin sekaan.

Levitä lehtitaikina kevyesti jauhotetulle pinnalle. Avaa taikina-arkki siten, että taikinan mahdolliset taitokset ovat pystysuorassa. Voitele taikina voisulalla. Ripottele puolet fariinisokerista ja rusinoista sekä reippaasti kanelia taikinan pintaan. Kääri taikina rullalle itseäsi kohti niin, että taikinan mahdolliset taitteet ovat rullassa poikittain. Leikkaa taikina keskeltä kahtia, jaa kumpikin puoli kolmeen samankokoiseen osaan. Laita viipale poikittain muffinssivuokaan, kierteinen puoli ylöspäin. Toista sama toisella taikina-arkilla.

Paista 30 minuuttia, kunnes pullat ovat kullanruskeat. Anna jäähtyä 5 minuuttia, kumoa pullat leivinpaperilla päällystetylle pellille ja anna jäähtyä täysin.

Toinen lehtitaikinaviritelmä syntyi kaalista ja "Mexican Style" soijarouheesta. Jauheliha olisi ajanut saman asian, mutta jääkaapissa oli valmiina kyseinen pakkaus muistuttamasta ajasta jolloin perheemme teini oli täysin kasvissyöjä (totaalinen vegetaristiruokavalio päättyi tyttäremme osalta joulukuussa).

Kaalilihapiirakka

  • 1 pkt lehtitaikinaa (2 arkkia)
  • 4 rkl voita
  • 1 keskikokoinen valkokaali
  • suolaa
  • 1 iso sipuli
  • 350 g / vajaa pauna naudan jauhelihaa tai saman oloista soijarouhetta
  • mustapippuria, meiramia (marjoram)
  • 1 kananmuna voiteluun

Lämmitä uuni 200 C/ 400 F asteeseen. Kauli lehtitaikinalevy jauhotetulla tasolla, siirrä leivinpaperilla peitetylle pullapellille. Sulata voi isossa pannussa, kuullota sipuli, lisää suikaloidut kaalit sekä suola, jotta neste irtoaa kaalista. Anna hautua kannen alla n. 10 minuuttia, poista kansi ja anna vielä porista hiljalleen hetki, jotta turhat nesteet haihtuvat.
Paista jauheliha, sekoita kaali-sipuliseokseen, mausta meiramilla ja mustapippurilla, Anna seoksen jäähtyä hieman. Lappaa seos kaulitun piirakanpohjan päälle, jätä reunoille puolentoista sentin kaistaleet paljaiksi, voitele kaistaleet munaseoksella. Kauli toinen lehtitaikinalevy samankokoiseksi levyksi pohjan kanssa. Siirrä kanneksi ja painele kiinni laidoista. Voitele kananmunalla ja painele kanteen ilmareikiä haarukalla. Paista noin 1/2 tuntia kullanruskeaksi, anna jäähtyä hieman.