Wednesday, February 22, 2012

Laskiaispullaa kookostäytteellä


Hesarin Kauhaa ja Rakkautta -blogissa pohdittiin kuuluuko laskiaispullaan hillo- vaiko mantelimassatäyte. Kirjoittaja oli sitä mieltä, että kumpikin, yhdessä.
En ole oikeita laskiaispullia syönyt ehkä 14 vuoteen. Vaikka perheeni onkin noin periaatteessa pullan ystävä, niin paistamani pullat ovat jääneet, uunituoreiden maitoa-ja-pullaa maistajaisten jälkeen syömättä. Ja ruokaa on suru heittää menemään.
Oman lisänsä valikoivaan hiivataikinoiden paistointooni tekee myös se seikka, että kuluneen 13 vuoden aikana käytössämme on ollut 8 erilaista uunia, joiden kunkin, juuri oikean paistometodin oppiminen on vienyt oman aikansa. Uuneissa on eroja, vasinkin amerikkalaisissa normiuuneissa, joissa on vain pohjalämpö! Harkinnassani onkin paistokiven hankinta, jolloin uuni pysyy paremmin tasalämpöisenä.

Mutta takaisin laskiaispulla-aiheeseen. Eilen sitten pyöräytin ihka ekat Amerikan laskiaispullat. Ja ensimmäistä kertaa käytin taikinan vaivaamiseen uudehkoa yleiskonetta, joka toimi kuin unelma, valmista tuli hujauksessa.
Tuo Hesarin kysymys "kumpiko" kääntyy omalta osaltani mantelimassan eduksi; Ruotsin vuosillani lienee asian kanssa vahvasti tekemistä. Ruotsissa laskiaispullan täytteen valinta lieneekin enemmän akselilla manteli- vaiko kookosmassalla? Mutta ennakkoluulottomana (jaa..) päätin lisätä myös hilloa.
Laskiaispullat
  • pullia peruspullataikinasta
  • valmista vadelmahilloa
  • kookosmassaa
  • kermavaahtoa

Kookosmassa

  • 2 dl kookoshiutaleita
  • 1-1,5 dl tomusokeria
  • 1 kananmunan valkuainen

Laita kookoshiutaleet tehosekoittimeen tai yleiskoneeseen. Käytin sauvasekottimen lisälaitteen mini- "yleiskonetta", sopi hyvin tarkoitukseen määrien ollessa näin pieniä. Hienonna kokooshiutaleet niin pieniksi kuin irtoaa, lisää tomusokeri, anna sekoittua hyvin. Tarkista makeus, käyttämäni kookoshiutaleet olivat valmiiksi makeutettuja, eli tomusokeria ei olisi makeuttamismielessä tarvinnut paljoa. Lopuksi munanvalkuainen pieninä annoksina, jos valkuainen ei ota sekoittuakseen, vaivaa se sormin massaksi.

Leikkaa pullan kuori n. 2/3 osan korkeudelta. Koverra alaosan sisus t-lusikalla, sekoita pullahöttö kookosmassaan, täytä massalla pullan kolo. Voitele kansi vadelmahillolla. Pursota alaosan päälle aimo annos kermavaahtoa, laita kansipäälle, siivilöi koristeeksi pöllähdys tomusokeria (unohtui). Kutsu perhe paikalle ja ihaile kuinka pullat katoavat vauhdilla myös painoaan tarkkailevan teinin vatsaan!

Monday, February 20, 2012

Limettijäädykettä


Lauantaiehtoona meillä oli päivällisvieraita, iltapäiväni kuluikin kokkaillessa. Kameran olin varannut ruokailuhuoneemme sivupöydälle, oikein ruusujen katveeseen jotta sen saisin siitä näpsäkästi esiin taltiointitarkoituksiin. 
Vaan! Yhtä ainutta kuvaa en taas(kaan) muistanut ottaa! Valmistamaani jälkiruokaa tuli tehtyä sen verran reilusti, että sitä jäi yli käyttämieni annosmuottien. Kaapaisin extrat Tupperin astiaan, josta nyt aamuni ratoksi väsäsin about sellaisen annoksen kuin mitä vieraillemme tarjoilin.
Limettijäädyke, tai millä nimellä tätä nyt sitten haluaakin kutsua, lienee parhaimmillaan kuumama kesäpäivänä terassilla nautitun sunnuntailounaan päätteeksi. Limetti ja jugurtti tekevät siitä mukavan hapokkaan, eikä sokeriakaan ole imelyyteen asti. Nuo käyttämäni kerma-jogurttimäärät ovat muuten arvioita, kannattaakin säätää ne vastaamaan omia makutottumuksia.

Limettijäädyke 
  • 6 keltuaista
  • 3 munaa
  • 2.4 dl sokeria
  • 2.4 dl vastapuristettua limettimehua
  • 1 rkl raatettua limetin kuorta
  • 1/8 tl suolaa
  • 115 g /1.2 dl suolaamatonta voita, pieneksi kuutioituna
Laita kaikki aineet paksupohjaiseen kattilaan, vaihtoehtoisesti voit kypsyttää keitoksen myös vesihauteessa, näin riski että kananmunat juoksettuvat (onkohan oikea sana) pienenee. Itse kuitenkin reteenä keittelen suoraan kattilassa.
Kuumenna seosta matalassa lämpötilassa koko ajan voimakkaasti teräsvispilällä (käytän tällaista nuijan  mallista) hämmentäen, niin että aineet pysyvät hyvin sekaisin, kunnes seos paksuuntuu ja alkaa kuplia. Siirrä lautaselle tai muulle laakealle vadille, peitä voipaperilla siten, että paperi on seoksen pinnassa estämässä kalvon muodostumista. Elintarvikemuovikelmukin käy, henk. koht. muovin laittaminen kuumalle ruoalle ei tunnu oikealta. Jäähdytä täysin, lopulta jääkaapissa.

Vatkaa 2 dl kuohukermaa vaahdoksi, lisää joukkoon tujaus vaniljauutetta sekä makeuta jos tuntuu kovasti happamalta. Lisää vielä reilu desi kreikkalaista / turkkilaista jugurttia, sekoita hyvin kermaan. Kaada jäähdytetty limettihyytelö astiaan, kääntele varovasti kerma-jugurttiseoksen sekaan.
Kaada valmis seos annosvuokiin (täytän tähän jumbo muffinssivuokia; helppo irrottaa astiasta upottamalla vuoan pohja kupilliseen kuumaa vettä) tai tarjoiluastiaan, viilennä pakkasessa muutamasta tunnista yön yli. Ota esiin n. 15-20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta herkku pehmenee, kaada muoteista tarjoiluastioihin ja koristele nokareella kermavaahtoa, mintunlehdellä, limetti slaissilla, tai mitä nyt keittiöstä saattukaan löytymään.

Limetin voi muuten hyvinkin korvata sitruunalla, määrät ovat samat. 

Nyt on tainnut tuo kuvan annos jo pehmetä sen verran, että oikein huutaa nautiskelemaan. Yleisin päivä aloittaa dietti on huomenna, joten sitä kohti vanhaa kaavaa noudattaen! 

Sunday, February 19, 2012

Viisi Blogia

Sofialta, At Home with Sofia -blogista, tuli tehtävä esitellä viisi ulkosuomalaisen pitämää blogia, joita seuraan (jäseniä alle 200, kirjoituskieli suomi). Mukava tehtävä ja varmaan hyödyllistäkin vinkata omia lukijoitani mahdollisesti entuudestaan ei-niin-tutuista blogeista (ainakin Sofian sivulta tuli muutama uutuus vastaan, jotka otan tiukkaan seurantaan!). Ja tästä se lähtee:

At Home with Sofia. Ihania tunnelmia ja kaihomielen nostattavan herkullisia valokuvia. Lontooksi ja kahdella kotimaisella.

Garam Masala; makumatka Intiaan. Vielä en ole uskaltautunut intialaista itse kokkaamaan, mutta virtuaalimaistelen Annan herkkuja säännöllisesti.

Isoäidin matkapäiväkirja 1963. Tämä on monessakin mielessä koskettava ajankuvaus. Eikä vähiten siksi, että tapahtumapaikkana on New York.

Kaukana Espoosta tarjoaa kaunistelematonta kuvausta San Franciscon liepeiltä. Bay Area tuli minulle tutuksi vuosituhannen alkumetreillä, vaikka naapurusto olikin eri.
Apinafarmissa yhdistyvät luovat ideat kutkuttavan nautinnolliseen kirjoitustyyliin. Askarteluapinan tukikohdan koordinaateista en ole ihan varma, mutta jutuista päätellen veikkaan Espanjan suuntaan.

Blogit eivät ole paremmuusjärjestyksessä. Haaste lähtee nyt eteenpäin näille viidelle bloggaajalle!

Friday, February 17, 2012

Hedelmäiset houkutukset

Costcossa huomioni kiinnitti greipin oloinen hedelmä. Tuotekyltissä luki Sweetie, alatekstissä kerrottiin hedelmän olevan valkoisen greipin ja pomelon risteytys. Niinpä päätin kokeilla.

Sweetie, jota sittemmin opin kutsuttavan myös nimellä oroblanco, osoittautui varsin makoisaksi sitrushedelmäksi, jonka tuoksu on hurmaavana, aivan omassa luokassaan. Vierailulla ollut hyvä ystäväni ilmoitti ostavansa heti hajuvettä, jonka tuoksuportfolio perustuisi Sweetien aromeille.

Nykyään sweetie päätyy ostoskärryihini aina kun sitä on saatavilla. Ja aionpa tästedes ostaa jokaisen vastaantulevan hedelmän, jota en ole vielä päässyt maistelemaan. Oivana apuna hankkeeseeni toimii Helsingin Sanomien Hedelmäopas. Useat eksoottiset hedelmät ovat entuudestaan tuttuja, mutta mukaan mahtuu myös liuta uusia makuhoukutuksia. Joten rohkeasti kokeilemaan!

Tuesday, February 14, 2012

Häränhäntiä hämärään helmikuuhun

Viimeiset pari viikkoa ovat kuluneet työ- ja juhlahumussa. Tammi-helmikuun vaihteeseen osuu perä perään syntymäpäivien rykelmä, omani mukaan lukien, eli kakkua ynnä muuta vyötärölle varastoituvaa herkkua on tullut napsittua yli oman energiatarpeen. Super Bowl ruokia unohtamatta!
Vajaan viikon verran olenkin yrittänyt olla Atkins -tyyppisellä dietillä (ei puhdas Atkins), mutta juhlahoukutukset ovat romahduttaneet hyviä tarkoituksiani toistuvasti. Ruokavalioni on ollut pääosin varsin kanamuna-juusto-linjalla, saapas nähdä millaiset arvot tulee seuraavassa lääkärintarkastuksessa. Raportoin laihdutus- ym. tuloksista sitten jahka raportoitavaa on.

Lumiseen ja pimeään vuodenaikaan sopii pitkään haudutettu häränhäntäpata kuin lääkärin määräyksestä. Häränhäntiä käytettiin aikoinaan raaka-aineena kai niiden edullisen hinnan vuoksi. Jonkin sortin hitti rustoisista lihajölleistä on tainnut kuitenkin muodostua, koska hintaa ei voi täällä ilman suunnassa parhaalla tahollakaan kuvata alhaiseksi. Mutta hintansa väärti siltikin.

Häränhäntäpata
  •  1-2 kiloa valmiiksi paloiteltuja häränhäntiä
  •  2 isoa sipulia, kuutioituina
  •  4 valkosipulinkynttä, murskattuina
  •  1 nippu tuoretta timjamia
  •  2 rkl punapippurihiutaleita
  •  4 tl  paprikajauhetta
  •  2 laakerinlehteä
  •  2 rkl tabascoa (Hot Sauce)
  •  reipas litra vähäsuolaista lihalientä
  •  4 tl tomaattisosettaä
  •  2 rkl suolaa 
  •  2-3 dl pakastettuja Lima papuja (Phaseolus lunatus)
Laita suureen minigrip muovipussiin tai kannelliseen astiaan härhänhännät, sipulit, valkosipuli, timjami, punapippuri, paprika, laakerinlehdet ja tabasco. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Kaada marinoitunut sörsseli pataa, lisää vettä juuri sen verran, että häränhännät peittyvät, lämmitä kiehuvaksi. Lisää puolen tunnin välein vuorotellen lihalientä ja vettä sen verran, että häränhännät peittyvät. Jatka keittämistä seuraavat pari tuntiä. Lisää pavut ja tomaattisose sekä, jos tarpeen, lisää lihalientä. Kuori mahdollinen rasva pinnasta, tarkista suola. Tarjoile keitetyn riisin kera.

Sunday, February 5, 2012

Dajmia kotikonstein


Nyt kun IKEA on lopettanut Marabou’n Dajm –myynnin ja oma varastoni on päässyt loppumaan, päätin kokeilla kuinka Dajm suklaa onnistuu kotikonstein. Tuli ihan hyvää, vaikka tietty jälkimaku jäikin uupumaan, saattoi johtua käyttämästäni siirapista. Aion tätä resepiä kehitellä etiäpäin, eli päivityksiä seurannee. Jonkin aikaa kuitenkin näillä eväillä.

Pula-ajan Dajm
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vaaleaa siirappia*
  • 1 tl kaakaojauhetta
  • 1 ½ dl hienoa sokeria
  • 50g mantelilastuja murskattuina (käytin hienoksi jauhamiani kokonaisia)
  • 100 grammaa maitosuklaata

Varaa kaikki aineet valmiiksi mitattuina, voitele leivinpaperi. Ruskista sokeria paksupohjaisessa kattilassa kunnes se karamelloituu vaaleaksi, läpikuultavaksi soossiksi. Jos käytössäsi on makeislämpömittari, tulisi sen näyttää n.
150 C astetta. Lisää siirappi, kaakaojauhe ja mantelilastut (käytin rouhetta). Seos jymähtää ens alkuun, mutta muuttuu taas juoksevaksi, lisää lopuksi voi sekoittaen.

Levitä taikina voidellulle leivinpaperille. Anna jähmettyä minuutti- pari minkä jälkeen viiltele massaan railoja, joita pitkin valmis massa lohkotaan. Anna jäähtyä täysin ja riko paloiksi.

Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Mikrossa 30 sekuntia kerrallaan sulatettua suklaata ei kuulemma tarvitse temperoida, eli se säilyy ilman että suklaan pinta vaalenee sameaksi. Meillä suklaa ei ole koskaan säilynyt syömättä niin pitkään, että olisin päässyt testaamaan pitääkö paikkansa.
Dippaa karamellipalaset sulatetussa suklaassa ja laita voipaperin päälle kovettumaan, siirrä jääkaappiin tai pakkaseen jäähtymään.

*Käytin keitokseen Light Corn Syrup'ia, mutta sehän ei siis ole "oikeaa" siirappia. Seuraavalla kerralla aion korvata osan blackstrap molasses –siirapilla, niin tulee namiin enemmän takapotkua!

Saturday, February 4, 2012

Super Bowl iltamat

Kelpo kuulumisia; meitsi on taas kotona, reissua tuli väännettyä melkein viikko. Toinen riemun aihe liittyy sunnuntaina pelattavaan jenkkifutis-loppuotteluun, Super Bowl'iin. Syyskuusta-helmikuulle kestävä kausi (lue piina) lohkaisee jymy möhkäleen yhteisestä ajasta siipan kera ja keskittää elämää TV-ruudun ääreen. Enkä sitä paitsi edes ymmärrä kyseistä lajia. Pelissä säntäillään hetki, sitten maataan läjässä, ota siitä sitten selvää kuka on voitolla.

Super Bowl kerää valtaisan katsojamäärän lisäksi myös auvoiset rahasummat lisääntyneenä ruokamyyntinä. Tuskin on jouluverhot ehditty riisua ikkunoista kun postilaatikot alkavat pursuta ruokakauppojen mainoksista. Vauhti kiihtyy helmikuuta kohta mentäessä.
Peliä kokoonnutaan periamerikkalaiseen tapaan seuraamaan ystävien kanssa sinne missä on suurin teräväpiirto-TV. Ottelua katsotaan snack -annosten ryydittämänä, varsinainen dinner korvataan sormiruoalla. Supersuosittuja ovat erityyppiset sipsit ja vihannekset dippisoosseineen.

Food Network on koonnut kimaran 50 suositusta Super Bowl ruoasta. Sillä vaikka ei nauttisikaan jenkkifudiksesta, aina voi nauttia hyvästä ruoasta!