Thursday, March 22, 2012

Kauraleipää puuron jämistä



Koska armaalla siipallani ovat kolesteroliarvot kohollaan, pyrimme viikolla (ainakin noin periaatteessa), syömään hieman terveellisemmin. Tällä tavoin voimme viikonloppuisin nautiskella tujummista herkuista ruokavalion ajautumatta kuitenkaan täysin remonttikuntoon.

Arkiaamuisin on tapanani keittää kunnon kaurapuuroa. Puuroa totuin keittämään työskennellessäni teininä hotellissa, aamiaiselle sitä kokattiin kokonaiset kuusi litraa. Liekkö muistona noista ajoista vai mistä johtuu, tapanani on valmistaa huttua runsaalla kädellä. Ja ruokaahan on sääli laittaa roskiin.
Kuin tilauksesta puuronjämilleni bongasin huippukätevän leipäreseptin Food Networkin Good Eats -ohjelmasta. Juuri tätä vaivattomammaksi vaivattavan leivän teko ei voine muuttua ja onnistuu jopa uunillani, jota muutama viikko takaperin kritisoin vähintäinkin haastavaksi hiivataikinoiden paistoon.

En käytä kaurapuuroon pikaryynejä ihan siitä syystä, että niiden koostumus ei oikein sytytä. Hieman hitaammin haudutettu huttu on mielestäni sitä kaikkein maukkainta ja soveltuu hienosti myös kauraleivän pohjaksi.

Kauraleipä

  • 1 pussi kuivahiivaa 
  • n. 315 g (11 unssia) jauhoja, plus alustamiseen (laitan osan täysjyväisiä)
  • 0,6 dl (1/4 kuppia) kaurahiutaleita + 1 rkl leivän pinnalle 
  • 1 tl kosher suolaa 
  • n. 340 g (12 unssia) kaurapuuron tähteitä, huoneenlämmössä 
  • 0,6 dl (1/4 kuppia) lämmintä vettä 
  • 2 rkl agave siirappia  (tai hunajaa jos agavea ei talosta löydy)
  • 1 rkl oliiviöljyä sekä ylimääräistä kulhon voiteluun 
  • 1 iso munankeltuainen 
  • 1 rkl vettä 

  • Sekoita hiiva, jauhoja, keittämättömät kaurahiutaleet ja suola pienessä kulhossa. Yhdistä keitetty kaurapuuro, lämmin vesi, agave siirappi sekä 1 rkl öljyä suuressa kulhossa. Lisää kuivat aineet seokseen 3 erässä ja sekoita huolellisesti jokaisen lisäyksen jälkeen.
    Vaivaa taikinaa jauhotutulla pinnalla n. 10 minuuttia, lisää enemmän jauhoja tarpeen mukaan. Valmis taikina jää tahmeaksi. Laita taikina kevyesti öljytty kulhoon tai astiaan, peitä muovikelmulla ja pistä lämpimään paikkaan nousemaan kunnes taikina nousee kaksinkertaiseksi, aikaa tähän kuluu noin tunti.
    Muokkaa kohonneesta taikinasta limppu, ja laita se öljyttyyn vuokaan. Peitetään muovikelmulla ja pistä jääkaappiin yön yli.
    Kuumenna uuni 175 C (350F) asteeseen. Yhdistä munankeltuainen ja vesi, voitele seosta kevyesti leivän pintaan. Ripottele päälle 1 rkl kaurahiutaleita. Paista uunissa kunnes leivän sisälämpötila on noin 100 C (210 F) astetta, aikaa tähän kuluu about 55 minuutista tuntiin. Irrota leipä vuoasta ja jäähdytä ritilällä puoli tuntia ennen viipalointia ja tarjoilua.

    Monday, March 19, 2012

    Piirakkaa omenoista ja päärynöistä

    Keittiön tason hedelmäkulhossa omenat ja päärynät alkoivat nahistua huolestuttavaan tahtiin, jotain täytyi tehdä. Hetken tuumailtuani päädyin kokeilemaan millainen omenapiirakka makeahkoista Gala omenoista ja Bosc päärynöistä syntyisi. Taidanpa kokeilla toistekin.


    Omena-päärynäpiirakka
    Pohja
    • 3 dl  (1 1/4 kuppia) vehnäjauhoja
    • 115 g / 1.2 dl  (1/2 kuppia /1 stick) huoneenlämpöistä voita
    • 2 rkl  Sour Creamia, smetana ajanee saman asian

    Täyte:
    • Noin 1 ½ -2 kutakin; omenaa ja päärynää, kuorittuina ja viipaloituina ohuehkoiksi lohkoiksi
    • 3 keltuaista
    • 1.8 dl (3/4 kuppia) Sour Creamia (smetanaa)
    • 1.6 dl (2/3 kuppia) sokeria
    • 0.6 dl (1/4 kuppia)vehnäjauhoja
    • 1 rkl raastettua sitruunan kuorta
    • 1 rlk vaniljauutetta
    • Lisäksi, sekoita erillisessä kulhossa vajaa desi sokeria, noin puoli desiä kanelia sekä 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja hedelmien jauhottamiseen.

    Kiille:
    • reilu desi aprikoori tms. melko väritöntä marmelaadia, mitä vähennän hedelmän palasia, sitä parempi.

    Lämmitä uuni
    190 C asteeseen ( 375 F).
    Sekoita jauhot, voi ja sour cream monitoimikoneessa kiinteäksi taikinaksi. Painele taikina irtopohjaiseen piirakkavuokaan (halkaisija n.
    25 cm). Esipaista n. 15 minuutin ajan, kunnes pohja asettuu, mutta ei saa paistoväriä. Anna pohjan jäähtyä hetki.
    Laske uunin lämpötila
    175 C (350 F) asteeseen.
    Kuori ja lohko hedelmät, sekoita omena- päärynälohkot ensin hyvin keskenään + sekoita sokeri-kaneli-vehnäjauhosekoitukseen, varmista että lohkot peittyvät seokseen joka puolelta. Asettele lohkot tiiviiksi muodostelmaksi piirakkapohjaan.
    Sekoita keltuaiset, sour cream, sokeri, jauhot, raastettu sitruunan kuori ja vaniljauute tasaiseksi soossiksi. Kaada seos piirakkaan hedelmien päälle. Paista piirakkaa noin 1 tunti, kunnes soossi jämähtää ja saa paistoväriä.
    Pistä kiilteeksi tarkoitettu marmelaadi mikroon 30-45 sekunniksi, sekoita ja levitä kuuma hillo hieman jäähtyneen piirakan päälle, anna jäähtyä.
    Tarjoile kermavaahdon kera!

    Saturday, March 17, 2012

    Happy St. Patrick's

    Meillä otettiin eilen varaslähtö pyhän Patrikin päivän viettoon. Oma osuuteni rajoittui pipareiden ja kuppikakkujen paistoon sekä dippikastikkeen sekoittamiseen. Tämän jälkeen siiryimme siipan kera kiireesti pois jaloista. Juhlissa ei nääs fossiileja kaivattu, karkeloitsijat olivat kypsään teini-ikään ehtineitä lukiolaisia. Puolison kanssa suuntasimme päivälliselle ja elokuviin.

    Täällä USA:ssa oli eilen ensi-illassa 21 Jump Street, suurena Channing Tatum fanina halusin sitä katsomaan. Channing Tatumin olen tavannut työni puitteissa livenä kun lennätimme filmiryhmää mantereelta toiselle ja vielä jälkimmäisen halki. Pitkän lennon aikana ryhmän jäsenet tulivat tutuiksi, kyseinen filmitähti oli aidosti mukava, hauska seuramies.

    Mutta elvistelyt sikseen ja asiaan. Valmistamani dippikastike viittaa vahtasti Irlantia lämpimämpään ilman alaan, mutta herkku soveltuu mielestäni tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tähän suosikki soossiini ei ole täsmäreseptiä; maiston tätä kerran kyläreissulla ja olen siitä saakka sävellellyt ohjetta korvakuulolta. Kaikkien ainesosien ollessa maukkaita soolonakin, niin mikäs se on sekoittelun edetessä maistella mieluisinta makukombinaatiota.


    Maailman ehkä paras dippikastike

    • Purkki vatkattua tuorejuustoa (Philadelphia Whipped Cream Cheese)
    • Purkki Sour Creamia (luulisin kermaviilinkin käyvän)
    • Purkki tomaatti -salsaa (käytin medium hottia)
    • Pussillinen Taco -maustetta

    Sekoita noin yksi osa tuorejuustoa ja vastaava määrä Sour Creamia. Lisää tomaattisalsaa noin puolet määrästä (jos salsa on kovin vetistä, valuta nestettä hieman). Sekoittele sopivan notkea dippikastike, lisää pussillinen Taco maustetta. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa. Tarjoile maissilastujen ja dippivihannesten kera. Yammy!! 

    Ai niin, elokuva oli hauska, voin suositella!