Tuesday, February 14, 2012

Häränhäntiä hämärään helmikuuhun

Viimeiset pari viikkoa ovat kuluneet työ- ja juhlahumussa. Tammi-helmikuun vaihteeseen osuu perä perään syntymäpäivien rykelmä, omani mukaan lukien, eli kakkua ynnä muuta vyötärölle varastoituvaa herkkua on tullut napsittua yli oman energiatarpeen. Super Bowl ruokia unohtamatta!
Vajaan viikon verran olenkin yrittänyt olla Atkins -tyyppisellä dietillä (ei puhdas Atkins), mutta juhlahoukutukset ovat romahduttaneet hyviä tarkoituksiani toistuvasti. Ruokavalioni on ollut pääosin varsin kanamuna-juusto-linjalla, saapas nähdä millaiset arvot tulee seuraavassa lääkärintarkastuksessa. Raportoin laihdutus- ym. tuloksista sitten jahka raportoitavaa on.

Lumiseen ja pimeään vuodenaikaan sopii pitkään haudutettu häränhäntäpata kuin lääkärin määräyksestä. Häränhäntiä käytettiin aikoinaan raaka-aineena kai niiden edullisen hinnan vuoksi. Jonkin sortin hitti rustoisista lihajölleistä on tainnut kuitenkin muodostua, koska hintaa ei voi täällä ilman suunnassa parhaalla tahollakaan kuvata alhaiseksi. Mutta hintansa väärti siltikin.

Häränhäntäpata
  •  1-2 kiloa valmiiksi paloiteltuja häränhäntiä
  •  2 isoa sipulia, kuutioituina
  •  4 valkosipulinkynttä, murskattuina
  •  1 nippu tuoretta timjamia
  •  2 rkl punapippurihiutaleita
  •  4 tl  paprikajauhetta
  •  2 laakerinlehteä
  •  2 rkl tabascoa (Hot Sauce)
  •  reipas litra vähäsuolaista lihalientä
  •  4 tl tomaattisosettaä
  •  2 rkl suolaa 
  •  2-3 dl pakastettuja Lima papuja (Phaseolus lunatus)
Laita suureen minigrip muovipussiin tai kannelliseen astiaan härhänhännät, sipulit, valkosipuli, timjami, punapippuri, paprika, laakerinlehdet ja tabasco. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Kaada marinoitunut sörsseli pataa, lisää vettä juuri sen verran, että häränhännät peittyvät, lämmitä kiehuvaksi. Lisää puolen tunnin välein vuorotellen lihalientä ja vettä sen verran, että häränhännät peittyvät. Jatka keittämistä seuraavat pari tuntiä. Lisää pavut ja tomaattisose sekä, jos tarpeen, lisää lihalientä. Kuori mahdollinen rasva pinnasta, tarkista suola. Tarjoile keitetyn riisin kera.

No comments:

Post a Comment