Saturday, December 4, 2010

Herkkulihapullat perjantai-illan ratoksi

Käväisin parin päivän reissulla, ikävää kun työnteko aina väliin sotkee tämän blogini päivittämisen. Mitään raportoitavaa ei ole kohteistani Kanadan Nova Scotiasta saati Floridan Orlandosta, paitsi ehkä se, että edellisestä tuli Suomi harmainmillaan mieleen; oli sateista ja pimeää.
Lensin Orlandosta takaisin New Yorkiin Jet Bluen kyydissä, ihka ensimmäistä kertaa. Varsin mukava kokemus; parin tunnin lennon ajan seurasin satelliitti -TV:n välityksellä Food Network'iä ja kopioin ideoita kokeiltavaksi melkein valmiissa keittiössäni.
Kotijääkaapissani odotti pari paunaa jauhelihaa, josta pyöräytin pyörykät seuraavalla ohjeella:
  • n. 900g jauhelihaa (15 % rasvaa)
  • 1½ dl korppujauhoja
  • 1½ dl vettä
  • 1½ dl kermaa
  • n. 1 dl sinihomejuustomurusia
  • 1 sipuli silputtuna
  • 4 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 2 kananmunaa, rakenne rikottuna
  • 4-5 rkl hienonnettettua tuoretta rakuunaa, tai 2 rkl kuivatettua, kämmenten välissä hienonnettuna
  • mustapippuria, suolaa

Sekoita vesi, kerma ja korppujauho, anna turvota hetken. Hienonna sipulit ja rakuuna (heitin kaikki monitoimikoneen silppuriin), lisää seokseen. Sotke joukkoon jauheliha ja kananmunat, sekoita hyvin. Käytän hommaan yleensä sähkövatkaimen taikinakoukkuja; jostain syystä käden upottaminen mihin tahansa märkään taikinaan ei tunnu houkuttelevalta.
Muotoile taikiansta palloja, käytän toimeen jäätelokauhaa niin pullista tulee samankokoisia, joskin siis aika kookkaita (ja kokolailla rumia). Laita pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 C ( 440 F) noin 15 minuuttia. Vaihtoehtoisesti voit paistaa pullat pannulla ja loppukypsentää (jos ovat kookkaita siis) Marinara -tomaattikastikkeessa.
Pullien kanssa tarjoilin salaattia ja pikkuperunoita, jotka halkaisin kahtia ja paistoin voissa ynnä suolan ja pippurin kanssa niin, että kosketuspinnasta tuli kullanruskea, minkä jälkeen siirsin kasarin lihapullien seuraan uuniin. Yleensä laitan joukkoon tuoretta rosmariinia, mutta sitä ei tällä kertaa talosta löytynyt. Hyvää tuli ilmankin!

No comments:

Post a Comment