Tuesday, November 16, 2010

Glögiresepti

Omat kiitospäivatraditioni liittyvät kiinteästi kokkaamiseen. Muutaman jokavuotisen herkun lisäksi kokeilen aina myös jotain uutta. Koska omaa keittiötä ei minulla tänä kiitospäivänä tulle olemaan, olemme aikeissa majoittua huoneistohotelliin kyseiseksi viikonlopuksi, jotta pääsen toteuttamaan itseäni hellan ääreen.
Kiitospäivä käynnistää talossamme myös koko loppuvuoden kestävän glögikauden. Olen seuraavan reseptin turvin pannut padan porisemaan kiitospäivän aattoiltana; yön yli seissyt glögi on juuri sopivasti maustunutta ja sihtaamisen ja pullotuksen jälkeen valmista juotavaksi ynnä jääkaappivarastointiin. Jääkaapissa juoma säilyy kelpoisena parisen viikkoa; koskaan ei ole kuitenkaan säilynyt niin kauaa että olisi ehtinyt pilaantumaan.

Glögi

  • 1 litra punaviinia (esim. burgundi tms. edullinen versio)
  • 4 dl vahvahkoksi laimennettua mustaherukkamehua (saa Ikeasta) tai jotain muuta mehua, esim. karpalo, aronia etc.
  • 2 1/2 dl vodkaa
  • 1 1/2 dl sokeria (tai enemman, ei kovin makea tällä määrällä)
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • 12 neilikkaa
  • 10 kardemumman siementä (Olen kokonaisen puutteessa käyttänyt myös jauhettua kardemummaa, yksi siemen kuorineen on noin sitruunan siemenen kokoinen)
  • 1 iso tai 1 ja 1/2 vähän pienempää kanelitankoa

Aineet laitetaan kattilaan, kuumennetaan lähes kiehuvaksi ja annetaan vetäytyä kannen alla yön yli.

No comments:

Post a Comment