Viime vuosina meillä on ollut tapana ostaa kaupan savustettu kinkun puolikas, jonka sitten jouluaattona paistamme uunissa. Hyvin on ajanut suomalaisen harmaasuolatun joulukinkun asemaa. Nyt kun keittiöni näyttäisi valmistuvan viimeistään jouluksi (heh), olen selaillut kinkunsuolausohjeita, joista muutama ohessa:
Suolakinkku
- Tuore kinkku ( fresh ham)
- 100 g suolaa / litra vettä
Keitä osa vedestä ja suola, lisää loput vedestä kiehahtaneeseen suolaveteen ja jäähtytä kylmäksi. Kiireessä voi myös lisätä osan vedestä jääkuutioina, jolloit litku valmistuu puolta nopeammin jääkuutioiden viilentäessä suolauseliksiiriä.
Laita kinkku astiaan, johon mahtuu lisäksi suolavettä sen verran että kinkku peittyy kokonaan. Kaada vesi kinkun päälle ja anna vetäytyä jääkaapissa 1-2 viikkoa. Käännä kinkku kerran vuorokaudessa, jotta suolauksesta tulee tasainen. Laita kinkku suolaamattomaan veteen likoamaan vuorokaudeksi ennen paistamista. Valuta kaikki neste kinkusta hyvin ennen paistamista.
Kinkku mausteliemessä
- Raaka kinkku luulla n. 3 kg (fresh ham)
- 4,5 dl kosher suolaa
- 4,5 dl sokeria
- 6 laakerinlehteä
- reilu 1 dl fenkolin siemeniä
- reilu 1 dl sinapin siemeniä
- 2 rlk murskattua punapippuria
- nippu tuoretta rosmariinia
- 1 kokonainen valkosipuli poikittain halkaistuna
- 1 suuri sipuli
- 8 l vettä
Oivallisia ohjeita jouluruokaan tarjoaa ihana Jouluruoka -sivusto, jonne on koottu ruokaohjeita alkupaloista jälkiruokaherkkuihin. Sivustossa mm. ohje joulukinkun suolaukseen Jaakko Kolmosen tapaan. Taidanpa kokeilla!
No comments:
Post a Comment