Friday, April 20, 2012

Simakokin salaisuudet

Mikäli vappuna haluaa nauttia kotitekoista simaa, alkaa keitoksen teossa olla viime hetket käsillä. Parina viime vuotena olen valmistanut simaa sitruunoiden sijaan limeteistä. Maku on mielestäni syvempi ja voimakas aromisempi, mutta mieltymyksensä kullakin. Simat keitän seuraavan reseptin mukaisesti:
Sima

 • 3-4 sitruunaa (4-5 limettiä + vajaa 1 dl puristettua limetin mehua) 
 • 8 l vettä 
 • 1/2 kg fariinisokeria (käytän light brown sugaria) 
 • 1/2 kg hienoa sokeria 
 • 1/2 dl siirappia (molasses) 
 • 2 maustemittaa (n. 1/2 tl) kuivahiivaa 
 Pulloihin 
 • 1/2 tl sokeria 
 • 5 rusinaa 
Pese ja viipaloi sitruunat (limetit), kiehauta osa vedestä ja kaada se sokerin ja siirapin päälle, jotta sokerit liukenevat. Lisää loput vedestä ynnä sitruuna/limetti viipaleet (+ limetin mehu). Liuota hiiva pieneen vesimäärään ja lisää haaleanlämpimään seokseen. Kuivahiiva käynnistyy lämpimämmässä kuin tuorehiiva. Anna käydä huoneen lämmössä 24 h. Siivilöi ja pullota sima (muovipullot ovat turvallisimpia), lisää pulloihin sokeri ja rusinat, säilytä jääkaapissa. Sima on valmista viikossa.

Seuraavassa linkkejä verkosta löytämiini simaohjeisiin sekä kätevä muuntotaulukko jauhoille, hiivalle ynnä muulle tuikitarpeelliselle

Finlandiasima
Simaohjeita Suomi24
Kätevä muuntotaulukko

Meitsi on ensi viikon Suomessa, mikä onkin tällaiselle siitepölyallergikolle hyvä juttu. Täällä New Yorkissa kun kukinta on huipussaan. Kaunista, mutta raivostuttavan aivastuttavaa!

Näkymä täältä korkealta tietokonepäytäni äärestä

3 comments:

 1. Moikkis Tuulevi! Kiva että olet täällä taas! Simaa en ole varmaan 15 vuoteen juonut! Tulee ihan lapsuus mieleen. Rusinat ovat must! Laitan reseptin tulemaan niihin vaniljapulliin. Mukavaa viikonloppua sinne nykiin!

  ReplyDelete
 2. Underbara vaniljbullar:

  Tee tavallinen puolen litran pullataikina, paljon rouhittua kardemummaa.

  Vaniljakreemi:
  5 dl maitoa, 1 vaniljatanko, 1.5 dl sokeria, 7 keltuaista, 1.5 dl maizeenaa, 50 g pehmeää voita.

  Siemenet vaniljatangosta pois, siemenet ja tanko maitoon. Kiehauta. Vatkaa sokeri, keltuaiset ja maizena sähkövatkaimella. Lisää kuuma maito koko ajan vispaten. Kaada koko hoito takaisin kattilaan mutta älä anna kiehua. Kaada kreemi nopeasti toiseen kulhoon ja sekoita voi sekaan. säilytä hetken kylmässä.

  Tee pulliin kolo ja pursota kreemiä keskelle, paina vähän alas. 200 astetta 8-10 min.

  Sivele pullat voisulalla ja upota sokeriin. Nauti, äläkä laske kaloreita.

  ReplyDelete
 3. Heippa! surffailessani netiisa siman ohjeita etsien eksyin tanne blogiiisi. Ihan etta olet jaksanut tehda leipomuksia naista paikallisista materiaaleista. Kiitos!

  ReplyDelete