Thursday, March 22, 2012

Kauraleipää puuron jämistä



Koska armaalla siipallani ovat kolesteroliarvot kohollaan, pyrimme viikolla (ainakin noin periaatteessa), syömään hieman terveellisemmin. Tällä tavoin voimme viikonloppuisin nautiskella tujummista herkuista ruokavalion ajautumatta kuitenkaan täysin remonttikuntoon.

Arkiaamuisin on tapanani keittää kunnon kaurapuuroa. Puuroa totuin keittämään työskennellessäni teininä hotellissa, aamiaiselle sitä kokattiin kokonaiset kuusi litraa. Liekkö muistona noista ajoista vai mistä johtuu, tapanani on valmistaa huttua runsaalla kädellä. Ja ruokaahan on sääli laittaa roskiin.
Kuin tilauksesta puuronjämilleni bongasin huippukätevän leipäreseptin Food Networkin Good Eats -ohjelmasta. Juuri tätä vaivattomammaksi vaivattavan leivän teko ei voine muuttua ja onnistuu jopa uunillani, jota muutama viikko takaperin kritisoin vähintäinkin haastavaksi hiivataikinoiden paistoon.

En käytä kaurapuuroon pikaryynejä ihan siitä syystä, että niiden koostumus ei oikein sytytä. Hieman hitaammin haudutettu huttu on mielestäni sitä kaikkein maukkainta ja soveltuu hienosti myös kauraleivän pohjaksi.

Kauraleipä

  • 1 pussi kuivahiivaa 
  • n. 315 g (11 unssia) jauhoja, plus alustamiseen (laitan osan täysjyväisiä)
  • 0,6 dl (1/4 kuppia) kaurahiutaleita + 1 rkl leivän pinnalle 
  • 1 tl kosher suolaa 
  • n. 340 g (12 unssia) kaurapuuron tähteitä, huoneenlämmössä 
  • 0,6 dl (1/4 kuppia) lämmintä vettä 
  • 2 rkl agave siirappia  (tai hunajaa jos agavea ei talosta löydy)
  • 1 rkl oliiviöljyä sekä ylimääräistä kulhon voiteluun 
  • 1 iso munankeltuainen 
  • 1 rkl vettä 

  • Sekoita hiiva, jauhoja, keittämättömät kaurahiutaleet ja suola pienessä kulhossa. Yhdistä keitetty kaurapuuro, lämmin vesi, agave siirappi sekä 1 rkl öljyä suuressa kulhossa. Lisää kuivat aineet seokseen 3 erässä ja sekoita huolellisesti jokaisen lisäyksen jälkeen.
    Vaivaa taikinaa jauhotutulla pinnalla n. 10 minuuttia, lisää enemmän jauhoja tarpeen mukaan. Valmis taikina jää tahmeaksi. Laita taikina kevyesti öljytty kulhoon tai astiaan, peitä muovikelmulla ja pistä lämpimään paikkaan nousemaan kunnes taikina nousee kaksinkertaiseksi, aikaa tähän kuluu noin tunti.
    Muokkaa kohonneesta taikinasta limppu, ja laita se öljyttyyn vuokaan. Peitetään muovikelmulla ja pistä jääkaappiin yön yli.
    Kuumenna uuni 175 C (350F) asteeseen. Yhdistä munankeltuainen ja vesi, voitele seosta kevyesti leivän pintaan. Ripottele päälle 1 rkl kaurahiutaleita. Paista uunissa kunnes leivän sisälämpötila on noin 100 C (210 F) astetta, aikaa tähän kuluu about 55 minuutista tuntiin. Irrota leipä vuoasta ja jäähdytä ritilällä puoli tuntia ennen viipalointia ja tarjoilua.

    No comments:

    Post a Comment