Monday, February 20, 2012

Limettijäädykettä


Lauantaiehtoona meillä oli päivällisvieraita, iltapäiväni kuluikin kokkaillessa. Kameran olin varannut ruokailuhuoneemme sivupöydälle, oikein ruusujen katveeseen jotta sen saisin siitä näpsäkästi esiin taltiointitarkoituksiin. 
Vaan! Yhtä ainutta kuvaa en taas(kaan) muistanut ottaa! Valmistamaani jälkiruokaa tuli tehtyä sen verran reilusti, että sitä jäi yli käyttämieni annosmuottien. Kaapaisin extrat Tupperin astiaan, josta nyt aamuni ratoksi väsäsin about sellaisen annoksen kuin mitä vieraillemme tarjoilin.
Limettijäädyke, tai millä nimellä tätä nyt sitten haluaakin kutsua, lienee parhaimmillaan kuumama kesäpäivänä terassilla nautitun sunnuntailounaan päätteeksi. Limetti ja jugurtti tekevät siitä mukavan hapokkaan, eikä sokeriakaan ole imelyyteen asti. Nuo käyttämäni kerma-jogurttimäärät ovat muuten arvioita, kannattaakin säätää ne vastaamaan omia makutottumuksia.

Limettijäädyke 
  • 6 keltuaista
  • 3 munaa
  • 2.4 dl sokeria
  • 2.4 dl vastapuristettua limettimehua
  • 1 rkl raatettua limetin kuorta
  • 1/8 tl suolaa
  • 115 g /1.2 dl suolaamatonta voita, pieneksi kuutioituna
Laita kaikki aineet paksupohjaiseen kattilaan, vaihtoehtoisesti voit kypsyttää keitoksen myös vesihauteessa, näin riski että kananmunat juoksettuvat (onkohan oikea sana) pienenee. Itse kuitenkin reteenä keittelen suoraan kattilassa.
Kuumenna seosta matalassa lämpötilassa koko ajan voimakkaasti teräsvispilällä (käytän tällaista nuijan  mallista) hämmentäen, niin että aineet pysyvät hyvin sekaisin, kunnes seos paksuuntuu ja alkaa kuplia. Siirrä lautaselle tai muulle laakealle vadille, peitä voipaperilla siten, että paperi on seoksen pinnassa estämässä kalvon muodostumista. Elintarvikemuovikelmukin käy, henk. koht. muovin laittaminen kuumalle ruoalle ei tunnu oikealta. Jäähdytä täysin, lopulta jääkaapissa.

Vatkaa 2 dl kuohukermaa vaahdoksi, lisää joukkoon tujaus vaniljauutetta sekä makeuta jos tuntuu kovasti happamalta. Lisää vielä reilu desi kreikkalaista / turkkilaista jugurttia, sekoita hyvin kermaan. Kaada jäähdytetty limettihyytelö astiaan, kääntele varovasti kerma-jugurttiseoksen sekaan.
Kaada valmis seos annosvuokiin (täytän tähän jumbo muffinssivuokia; helppo irrottaa astiasta upottamalla vuoan pohja kupilliseen kuumaa vettä) tai tarjoiluastiaan, viilennä pakkasessa muutamasta tunnista yön yli. Ota esiin n. 15-20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta herkku pehmenee, kaada muoteista tarjoiluastioihin ja koristele nokareella kermavaahtoa, mintunlehdellä, limetti slaissilla, tai mitä nyt keittiöstä saattukaan löytymään.

Limetin voi muuten hyvinkin korvata sitruunalla, määrät ovat samat. 

Nyt on tainnut tuo kuvan annos jo pehmetä sen verran, että oikein huutaa nautiskelemaan. Yleisin päivä aloittaa dietti on huomenna, joten sitä kohti vanhaa kaavaa noudattaen! 

2 comments:

  1. Näyttää raikkaalta, kaunis väri ja on varmaan tosi vähän kaloreita.....Ai, Tuulevi kyllä se elämä on ihanaa kun osaa ruokaa arvostaa! Halauksin Sofia domino keksi.

    ReplyDelete
  2. Juu kaloreita tosi vähän; melkein laihdutusruokaa! Kesäkuumalla jälkkäri on kaikkein eniten edukseen, mutta hyvältä maistui näin talvenkin keskellä :))

    ReplyDelete