Wednesday, January 11, 2012

Joulun rääppiäiset lehtitaikinasta

Joulu tuli vietettyä perinteisissä merkeissä ja vieraita kestittäessä. Nyt on taas mukavaa suunnistaa alkaneessa vuodessa jouluherkkuja vyötäröltä sulatellen (kirjaimellisesti, painoa tuli noin 3 kg) ja uusia reseptejä kokeillen.

Kirjoitin aikaisemmin, kuinka joulutortut eivät kuulu suosikkiherkkuihini. Olin niitä kuitenkin varautunut paistamaan, vaan sepä jäi. Pakastekaapin torttutaikinoille täytyi keksiä käyttöä ja kokeilin seuraavia muunnoksia kaupan lehtitaikinalla.


Kanelipullat lehtitaikinasta

  •      12 rkl (170 g.) suolaamatonta voita, huoneenlämpöisenä
  •      0.8 dl  (1/3 kuppia) vaaleaa fariinisokeria, kevyesti mittaan puristettuna
  •      1.2 dl (1/2 kuppia) pekaanipähkinöitä, karkeaksi rouhittuna
  •      1 paketti ( 2 arkkia) pakastettua lehtitaikinaa, sulatettuna

Täyte:

  •      2 rkl suolatonta voita, huoneenlämpöisenä
  •      1.6 dl (2/3 kuppia) vaalea fariinisokeria, kevyesti mittaan puristettuna
  •      jauhettua kanelia
  •      2.4 dl (1 kuppi) mini rusinoita (zante currants)



Kuumenna uuni
200 C / 400 F asteeseen. Aseta 12 muffinssin vuoka uunipannulle.

Sekoita sähkövatkaimella 12 rkl voita ja
0.8 dl fariinisokeria. Laita reilu ruokalusikallinen seosta muffinssivuokien pohjalle. Lisää murskatut pekaanipähkinät vuokien pohjalle voin sekaan.

Levitä lehtitaikina kevyesti jauhotetulle pinnalle. Avaa taikina-arkki siten, että taikinan mahdolliset taitokset ovat pystysuorassa. Voitele taikina voisulalla. Ripottele puolet fariinisokerista ja rusinoista sekä reippaasti kanelia taikinan pintaan. Kääri taikina rullalle itseäsi kohti niin, että taikinan mahdolliset taitteet ovat rullassa poikittain. Leikkaa taikina keskeltä kahtia, jaa kumpikin puoli kolmeen samankokoiseen osaan. Laita viipale poikittain muffinssivuokaan, kierteinen puoli ylöspäin. Toista sama toisella taikina-arkilla.

Paista 30 minuuttia, kunnes pullat ovat kullanruskeat. Anna jäähtyä 5 minuuttia, kumoa pullat leivinpaperilla päällystetylle pellille ja anna jäähtyä täysin.

Toinen lehtitaikinaviritelmä syntyi kaalista ja "Mexican Style" soijarouheesta. Jauheliha olisi ajanut saman asian, mutta jääkaapissa oli valmiina kyseinen pakkaus muistuttamasta ajasta jolloin perheemme teini oli täysin kasvissyöjä (totaalinen vegetaristiruokavalio päättyi tyttäremme osalta joulukuussa).

Kaalilihapiirakka

  • 1 pkt lehtitaikinaa (2 arkkia)
  • 4 rkl voita
  • 1 keskikokoinen valkokaali
  • suolaa
  • 1 iso sipuli
  • 350 g / vajaa pauna naudan jauhelihaa tai saman oloista soijarouhetta
  • mustapippuria, meiramia (marjoram)
  • 1 kananmuna voiteluun

Lämmitä uuni 200 C/ 400 F asteeseen. Kauli lehtitaikinalevy jauhotetulla tasolla, siirrä leivinpaperilla peitetylle pullapellille. Sulata voi isossa pannussa, kuullota sipuli, lisää suikaloidut kaalit sekä suola, jotta neste irtoaa kaalista. Anna hautua kannen alla n. 10 minuuttia, poista kansi ja anna vielä porista hiljalleen hetki, jotta turhat nesteet haihtuvat.
Paista jauheliha, sekoita kaali-sipuliseokseen, mausta meiramilla ja mustapippurilla, Anna seoksen jäähtyä hieman. Lappaa seos kaulitun piirakanpohjan päälle, jätä reunoille puolentoista sentin kaistaleet paljaiksi, voitele kaistaleet munaseoksella. Kauli toinen lehtitaikinalevy samankokoiseksi levyksi pohjan kanssa. Siirrä kanneksi ja painele kiinni laidoista. Voitele kananmunalla ja painele kanteen ilmareikiä haarukalla. Paista noin 1/2 tuntia kullanruskeaksi, anna jäähtyä hieman.

2 comments:

  1. Tuulevi, kiva kun olet taas täällä! Tämä piirakka on aivan ihana, olen tehnyt vähän saman tapaista, mutta tämä resepti menee nyt testiin! Hyvä idis laittaa kaalia sekaan. Minäkin olen saanut kiloja lisää. Nyt riittää!! Mutta minkä sille voi että on ruoan ystävä...

    ReplyDelete
  2. Juu, ruoka maittaa ja juhlapyhinä lipsuu...mikä ok jos saa ryhtiliikkeen päälle kun arki astuu kuvioon. Pitääpäs käydä kurkistamassa mitä ihanuuksia olet sivuillesi saanut :))

    ReplyDelete