Tuesday, January 25, 2011

Brokkoli- eli parsakaalipiirakkaa

Suomalaista sanaa parsakaali en ole jostain syystä koskaan oppinut käyttämään, mutta kutsuipa vihannesta millä nimellä tahansa, niin herkusta irtoaa vähällä vaivannäöllä maukasta syötävää.


Parsakaalipiirakka

Pohja:
  • 4,2 dl vehnäjauhoja (1 ¾ cups)
  • 1 tl suolaa
  • 140 g. jääkaappikylmää voita (1 ¼ stick)
  • jäistä vettä TAI pakkaskylmää vodkaa pari ruokalusikallista

Viskaa jauhot ja suola yleiskoneeseen, anna pyörähtää pari sekuntia. Pilko jääkaappikylmä voi kuutioiksi ja lisää jauhoihin, Sekoita sykäyksittäin jauhoihin kunnes seoksesta muodostuu herneen kokoisia paakkuja. Lisää vähän kerrallaan jäistä vettä TAI pakkaskylmää vodkaa*. Jatka sekoittamista sykäyksittäin kunnes taikina alkaa tarttua terään, varo ylisekoittamista. Kääri taikina muoviin ja pistä takaisin jääkaappiin pariksi tunniksi vetäytymään.
Lämmitä uuni 230 C (450 F) Kauli ja laita vuokaan, täytä esim. herneillä ja esipaista halutessa 7 minuuttia.

Täyte:
  • n. 2 dl parsakaalin kukintoja siivuina
  • sipuli
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • 75-100 g. maustettua tuorejuustoa
  • 3 suurehkoa kananmunaa
  • n. 1 dl kermaa
  • muskottipähkinää, mustapippuria ja suolaa

Siivuta parsakaalin kukinnot ja paista miedolla lämmöllä jotta niistä irtoaa hieman nestettä ja rapeutunuvat, älä päästä lötkistymään. Siirrä jäähtymään astiaan, ripottele hieman suolaa sekaan. Kuullota sipuli. Vähennä uunin lämpötila 180 C (375 F) asteeseen. Riko kananmunat suurehkoon mittamukiin, riko rakenne, lisää kermaa sen verran, että nesteen kokonaismäärä on n. 3 dl (1 1/4 Cup), lisää mausteet liemeen. Kun piirakkapohja on hieman jääntynyt, laita parsakaalit ja sipuli piirakkapohjaan, ripottele näiden päälle tuorejuustoa ja kaada lopuksi munakermaseos päälle.
Paista uunin keski/ylätasossa n. 35-40 minuttia, anna hieman jäähtyä.

*Kokeilin ensimmäistä kertaa vodkaa takinan nesteenä; luin aiheesta America's Test Kitchen/ Cook's Country -uutiskirjeestä. Olivat nimittäin testanneet kuinka piirakkapohjasta tulee mahdollisimman vähän vetinen ja havainneet, että vodka kostuttaa taikinaa juuri tarpeeksi jotta sitä voi muokata, mutta haihtuu paistaessa kokonaan jättäen sopivan kuivan ja hyvinpaistuneen piirakkapohjan + mikä parasta; alkoholista ei jää maku tms. jälkiä. Hyvinpä tuntui toimivan!

2 comments:

  1. Muutkin New Yorkin ulkosuomalaiset bloggaa kokkausohjeita, mahtavaa :) Laitoin heti blogisi seurantaan..itsekin koitan välillä kirjoitella suomalaisia reseptejä amerikkalaisella twistillä tai toisin päin :)

    ReplyDelete
  2. Ihana piirakkka, pitää heti testata. Mikä hyvä idis tuo vodka! Kyllä amerikkalaiset myös osaavat! Eikä niin kaloripommi kuten muut quichet. Mukavaa sunnuntaipäivää! Terveisin Itävallan Sofia.

    ReplyDelete