Friday, January 7, 2011

Hyvää Uutta Vuotta

Joulu tuli ja meni, keittiöremonttimmekin valmistui parahiksi niin, että viimeisiä laattoja liimailtiin aaton aattoiltana. Maalauksen ja remontoinnin merkeissä kului siis joulunalusaika, mikä selittää kuluneen kuukauden blogihiljaiseloa.

Jouluruoat olivat varsin perinteisiä, niitä samoja, joiden reseptejä keittokirjat ja sivustot ovat pullollaan. Jotain uuttakin tuli kokeiltua, esittelen tässä valmistamani appelsiinisuklaan salat. Konvehdeista tuli aivan tautisen hyviä ja jättimenestys. Niin hyvää, että painoa joulupyhiltä kertyi semmoiset reilut kolme kiloa, niitä nyt yritän päivittäisillä kuntosalikäynneillä poltella, mutta eipä ole läski vielä liiemmin palanut.

Konvehdit ovat hieman aikaa vieviä ja monivaiheisia valmistaa, mutta kaltaiseni chocoholicin mielestä ehdottomasti vaivan väärti. Ja tulevaa Valentin's Daytä silmällä pitäen kelpo idea herkkuhetkeen oman sydänmenvalitun  kera.

Appelsiinisuklaakonvehdit

Karamelloidut appelsiinin kuoret
  • 6 appelsiinia (navel oranges)
  • 9.6 dl sokeria (4 1/2 cups)
  • 1 1/2 dl vettä (reilu cup)
  • 1 dl puristettua appelsiinimehua
Pese appelsiinit hyvin, orgaaniset tähän tarkoitukseen lievevät oiva valinta. Kuori perunankuorimisveitsellä oranssi pinta, vältä parhaasi mukaan hedelmän valkoista osaa. Suikaloi kuoret tasakokoisiksi.
Laita kuoret kylmään veteen ja kiehauta, toista käsittely vielä kahdesti, jotta karvas maku irtoaa kuorista.
Keitä sokeri ja nesteet, anna kiehua hiljaisella tulella n. 10 minuuttia. Lisää keitetyt kuoret, anna kiehua mahdollisimman hiljakseen n. 45 minuuttia, kunnes kuoret ovat läpikuultavia. ÄLÄ sekoita jottei seokseen tule ilmakuplia ja sokeri ei kristalloidu. Kaada ritilälle jäähtymään. HUOM! Kun sokerimassa jäähtyy, siitä tulee sementin kovaa, eli mahdolliset astiat kannattaa tyhjentää tässä vaiheessa. Sokerimassan voi myös kuutioida ja käyttää esim teen makeuttajana, eli sulaa taas kuumassa.

Suklaakonvehdit
  • 1.2 dl kuohukermaa (1/2 cup)
  • 750 g maitosuklaata
  • 1 rkl suolaamatonta voita
  • karamelloituja appelsiineja sen veran kuin muulta napostelulta on vielä jäljellä
  • 6 cl applesiinilikööriä esim. Cointreau

Kuumenna kerma höyryävän kuumaksi vesihauteessa, ota haudekattila liedeltä ja lisää 350 g. paloiteltua suklaata sekä voi. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Hienonna karamelloidut appelsiininkuoret monitoimikeessa tai vetsellä mahdollisimman pieniksi murusiksi. Lisää appelsiinimuruset ja likööri suklaaseokseen ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä yön yli.
Vuole jäähtyneestä suklaaseoksesta lusikalla tai meloonikauhalla reilun sentin halkaisijaltaan olevia palleroita, laita pallerot voipaperilla päällystetylle pellille jääkaappiin viilenemään. Sulata loput (400 g. ) suklaasta, kierittele pallerot sulassa suklaassa ja laita voipaperipellille ja edelleen jääkaappiin jäähtymään. Valmiit konvehdit voi laittaa pieniin konvehtivuokiin (sellaisiin minimuffinssipaperisiin), jos säilyvät syömättöminä niin kauan.

Vaihtoehtoisesti konvehdit voi valmistaa muoteissa, jolloin muotista täytetään 1/3 sulatetulla suklaalla, minkä jälkeen suklaa levitetään laidoille tarkoitukseen sopivalla pensselillä. Suklaalaidan tulisi olla sen verran paksu, että siitä ei mene valo läpi, helpointa onkin tehdä konvehdit läpinäkyvillä muovimuoteilla. Muotti laitetaan jääkaappiin n 10 minuutiksi, minkä jälkeen täyte kaadetaan sisään, takaisin jääkaappiin ja lopuksi pohja valetaan vielä päälle.

Ostin IKEAsta hauskoa jääpalamuotteja, joilla ajattelin kokeilla mm. sydänkohvehteja ystävänpäiväksi. Saa nähdä kuinka hyvin silikoni toimii, raportoin sitten jahka tutkimukseni on valmis.

No comments:

Post a Comment