Monday, December 12, 2011

Osso Buco

Olinpas yllättynyt, kun huomasin että en ole postannut tänne Osso Buco reseptiä. Padassa pitkään muhinut keitos on mielestäni mitä sopivin hämärien talvipäivien ateriaksi ja onkin kylmän kauden myöhäisten sunnuntailounaittemme vakioruokalaji.

Googletin Osso Buco reseptin saadakseni veal shankin suomennoksen. Yllätyksekseni ruoka liitettiin resepteissä mafiamiehiin. Minulle nimestä tulee jostain syystä mieleen lapsuuteni Spede Showt. Mahtoikohan Loirilla kumppaneineen olla sketsi aiheen tiimoilta.  Jos joku muistaa, niin tietoa otetaan mieluusti vastaan, jäi nääs aihe häiritsemään.

Osso Buco

  • 1 oksa tuoretta rosmariinia 
  • 1 oksa tuoretta timjamia 
  • 1 laakerinlehti
  • 2 kokonaista neilikkaa
  • sideharsoa ja puuvillalankaa sitomiseen
  • 4 vasikanliha/ naudanpotkaa (veal shanks), n. 1 kg / 2.2 paunaa
  • merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
  • vehnäjauhoja leivitykseen
  • 1.2 dl / 1 / 2 kuppia kasviöljy
  • 1 pieni sipuli kuutioituna
  • 1 pieni porkkana, kuutioituna
  • 1 varsi selleri, kuutioituna
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 2.4 dl / 1 kuppi kuivaa valkoviiniä
  • 7.2 dl / 3 kuppia kanalientä
Lisäksi silputtua persiljaa ynnä raastettua sitruunan kuorta valmiin keitoksen pinnalle

Kääri rosmariini, timjami, laakerinlehti ja neilikka sideharsoon, sido nyytti puuvillalangalla.
Kuivaa vasikanpotkaviipaleet talouspaperilla, sido puuvillalanka potkapalasten ympärille, jotta pysyvät kasassa valmistuksen ajan. Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla, leivitä vehnäjauhoissa, karistele ylimääräiset jauhot pois.

Lämmitä valurauta- tai muussa padassa kasviöljy savuavan kuumaksi, lisää vasikanpotkat ja ruskista molemmilta puolilta.  Siirrä vasikanpotkat sivuun, lisää pataan sipuli, porkkana ja sellerikuutiot. Mausta suolalla. Kuullota kunnes vihannekset ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Lisää tomaattipyree. Siirrä vasikanpotkat takaisin pataan, lisää valkoviini, anna porista kunnes neste on  kiehunut noin puoleen alkuperäisestä. Lisää maustenyytti ja reilu puolet kanalliemestä, anna kiehahtaa. Vähennä lämpöä. Kääntele lihajöllejä, + lisää kanalientä kiehumisen aikana sen verran, että viipaleet melkein peittyvät, anna hautua kannen alla n. 1 ½ tuntia tai kunnes liha irtoaa luusta. Siirrä valmiit potkaviipaleet tarjoiluastiaan, poista varovasti puuvillalangat ja lusikoi liemikeitos lihasiivujen päälle, koristele silputulla persiljalla ja sitruunan kuoriraasteella. Tarjoa riisin tms. mielilisukkeen kera.

2 comments:

  1. Voi ei, uskaltaako kokeilla? Lopputulos on varmaan fantastinen!

    ReplyDelete
  2. Kokeilemaan vaan, eipä juuri helpompaa ateriaa, joskin valmistus kestää hieman pidempään.

    ReplyDelete