Saturday, December 10, 2011

Bread Pudding eli leipäloota

Jostain syystä huomioni on viime aikoina kiinnittynyt ravintoloiden jälkiruokalistoilla esiintyviin Bread Pudding tarjoomiin. Sitä, onko kyseessä jokin viime aikojen muotihitti, vai olenko vain männävuosina missannut kyseisen jälkiruoan en osaa varmuudella sanoa. Yksi vaihtoehto on, että talouden tilanteen olessa kaikkea paitsi vakaa tulevat muotiin vanhan ajan ruokalajit, jotka hyödyntävät kirjaimellisesti viimeisen murusenkin. Taloudellista ja ekoloogista!

Bread Puddingin virallinen suomennos on leipävanukas. Vanukas on mielestäni jokseenkin ruokahalua herättämätön sana ja leipävanukas kuulostaa erityisen arkiselta. Olenkin viime päivät työllistänyt itseni miettimällä herkulle sopivaa suomenkielistä nimeä, mikä ei kuulostaisi liian arkiselta vaan kuvaisi jälkiruoakaa sen ansaitseman arvon mukaisesti. Nimiehdotuksia kotikäyttöön otetaan vastaan.

Bread Pudding

  • yksi läpeensä kuiva patonki tai jokin muu vaalea ruokaleipä
  • 1.2 dl pekaanipähkinöitä
  • 7.2 dl maitoa (3 kuppia)
  • 6 cl vispikermaa ( 1/4 kuppia)
  • 1.2 dl sokeria (1/2 kuppia)
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • 2 tl manteliuutetta
  • 1 1/2 tl kanelia
  • hyppysellinen jauhettua kardemummaa
  • 2 tl pika espressojauhetta
  • 3 rkl kahvilikööriä tai konjakkia ( ei pakollinen, mutta antaa mukavan säväyksen, käytin Suomesta tuotua kanvi-konjakki siirappia)
  • 6 kananmunaa 

Pilko leivät kuutioiksi. Murskaa pekaanipähkivät karkeaksi rouheeksi. Laita leipäkuutiot ja pähkinät voideltuun vuokaan.
Riko munien rakenne, sekoita takaiseksi, lisää maito ja kerma sekä mausteet ynnä kahvijauhe ( ja likööri), sekoita hyvin. Kaada vuokaan, varmista, että leipäkuutiot kostuvat. Anna seistä 10-15 minuuttia jotta kuivuneet leipäkuutiot imevät nestettä, älä anna kuitenkaan kostua vetisen läpimäräksi (patonki vaatii pidemmän ajan kostuakseen kuin esim. vuokaleipä runsaasta kuorimäärästä johtuen).
Paista 150 C / 325 F noin tunti tai kunnes vanukas on täysin jymähtänyt ja siihen upotettu veitsen terä tulee puhtaana vanukkaasta. Anna vetäytyä 15 minuuttia, tarjoile lämpinämä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa tai jäähdytä ja tarjoile jääkaappikylmänä.




2 comments:

  1. Ihana blogi sinulla! Täältä täytyy tulla hakemaan reseptejä! Nami! Tulen tänne jäsenenksi!Asun myös ulkomailla, Itävallassa. Tule ihmeessä käymään www.athomewithsofia.blogspot.com ! Mukavaa viikonloppua sinne Nykiin! Ollaan tulossa syksyllä käymään! Terveisin, Sofia.

    ReplyDelete
  2. Hei Sofia,

    Ja kiitos kommentistasi! Kävin sivuillasi ja kertakaikkisen herkullinen blogi sinulla! Seurattavahan sitä on!

    Oletteko tulossa lomalle vaiko muissa merkeissä?

    ReplyDelete