Thursday, September 16, 2010

Ei aina shamppanjaa ja hanhenmaksaa

Liikkuvaluontoisen työni takia käyn Pariisissa muutaman kerran kuukaudessa. Vaikka piipahdukset ovat kestoiltaan usein lyhyehköjä, niin ruokakauppaan on aina aikaa pujahtaa.

Elämässä täytyy olla kohokohtia. Jos ei luonnostaan niin sitten niitä pitää järjestää ja tavalla tai toisella juhlistaa. Perheemme kohokohtien ûbersuosikkiherkku on hanhenmaksapatee joka on kuitenkin toistaiseksi melkolailla pannassa. Ja hyvästä syystä: ikiliikkujan lailla kuntoilevan ja muutenkin painostaan ynnä ruokavaliostaan huolehtivan mieheni kolesteroliarvot ampaisivat ihan omiin svääreihinsä.

Kun rasvaiseen hanhenmaksaan yhdistää makeaa viikuna chutneya ja näiden pehmeyttä tasapainottamaan rapeaksi paahdettua leipää syntyy makunautinto vailla vertaa. Yksistään nautittuna em. herkut kun eivät juurikaan säväytä, jujuna on juuri makujen sekä pehmeän ynnä rapean koostumusten yhdistäminen.

Tässä nyt vesi kielellä katselen kuvaa kuinka minulla on tapana herkkua tarjota. Kokonaan emme ole hanhenmaksasta luopuneet, mutta rankasti rajoittaneet sen syöntiä.



Photobucket

Lautasella:

Purkki hyvälaatuista hankenmaksapateeta
Paahtoleipää
Muutama lehdykkä baby pinaattia tai muuta tummaa salaattia
(kuvassa myös mangomössöä, ei ollut mikään hitti, joten en laita toiste)

Viikuna Chutneya:

  • 2 dl punaviinietikkaa
  • 3/4 dl fariinisokeria
  • 1/3 silputtua sipulia
  • reilu rl tuoretta raastettua inkivääriä
  • 1/2 tl sinapinsiemeniä
  • hyppysellinen raastettua sitruunan kuorta
  • 1 tl suolaa
  • pikku pätkä kanelitankoa
  • hyppysellinen jauhettua neilikkaa ja muskottipähkinää
  • 200 g kuivattuja viikunoita pieneksi pilkottuna

Sekoita mausteet ja muut aineet viikunoita lukuunottamatta, keitä kunnes liemestä on haihtunut n. 2/3 osaa ja se on muuttunut paksuhkoksi soossiksi. Lisää viikunat ja anna hautua miedolla liekillä puolisen tuntia, kunnes viikunat ovat pehmenneet ja neste on imeytynyt. Anna jäähtyä ja viilennnä lopuksi jääkaapissa. Poista kanelitanko.

Kokoa lautaselle salattin lehdet, leikkaa hanhenmaksa vajaan sentin viipaleiksi, paahda leipä rapeakuoriseksi + leikkaa kuoriosat pois. Lisää reilu ruokalusikallinen viikunamössöä.
Nauti hitaasti, kyntilänvalossa, mieluiten hyvän seuran ja shanppanjan kera.

No comments:

Post a Comment