Tuesday, September 28, 2010

Sunnuntai-brunssin tapaista

Enpä malttanutkaan mennä nukkumaan sunnuntaiaamuisen postaukseni jälkeen. Avattu pekonipakkaus suorastaan huusi jääkaapista käymään kimppuun, joten päätin pyöräyttää espanjalaisen uuniomeletin eli Tortilla Espanola'n sunnuntaiaamumme aamiais-lounaan yhdistelmälle. Originaali omeletti ei taida sisältää tomaatteja eikä lihaakaan, vaan perustuu perunan ja munan symbioosiin. Seuraavassa kuitenkin oma näkemykseni muhevasta sunnuntaiaamun ateriasta.

Kuvassa uunia vaille valmis munakas. Huomaa kuinka kananmunaseos jää pinnan tasolle ja jopa hieman sen alapuolelle.

Omelettia varten tarvitset:
  • pekonia 4-5 siivua, savustettu kinkkukin ajaa saman asian
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 suurehko sipuli
  • pari perunaa pieniksi kuutioituna ( ei tarvitse edes kuoria)
  • 4-5 kananmunaa, tilkka vettä (2-4 rkl)
  • valkosipulin kynsiä suikaloituina, määrä oman mieltymyksen mukaan
  • 2 dl kirsikkatomaatteja, tavallisetkin käy ohuina siivuina tai kuorittuina ja kuutioituina
  • suolaa ja mustapippuria
Leikkaa pekoni siivuiksi, paista pannulla keskilämmöllä, jotta rasva irtoaa. Kun pekoni on kullanruskeaa, siirrä sivuun ja lisää oliiviöljy. Paista perunat öljyseoksessa melkein kypsiksi, kuullota sipuli ja suikaloitu valkosipuli joko perunoiden kanssa tai erikseen.
Halkaise kirsikkatomaatit pituussuunnassa, laita voideltuun uunipannuun paistettu pekoni, perunat, sipuli ja kirsikkatomaatit, sekoita suurpiirteisesti.
Sekoita kananmunat vesitilkkaan, lisää suolaa ja mustapippuria, kaada seos uunivuokaan, painele seosta haarukalla, jotta potut ym. ainekset juuri ja juuri peittyvät. Huom! Munaseoksen tarkoitus on kiinnittää aineet keskenään, ei toimia kuten esim. laatikkoruoissa, joten älä yliannosta!
Paista uunissa 175 C (350 F) n. 45 min.

Munakkaan kanssa söimme tuoretta patonkia erilaisten juustojen ryydittäminä. Lisäksi tuoremehua ja kahvia sekä suussasulavia leivonnaisia, joillaisia annan itselleni luvan syödä ainostaan sunnuntaisin!Matkavinkki: Jos reittisi suuntaa USA:han kannattaa ehdottomasti kokea sunnuntaibrunssi House of Blues ravintolassa, jonka yhtenä perustajana on muuten Blues Brothers elokuvistakin tuttu Dan Aykroyd.

Ketju tarjoaa sunnuntaisin Gospel Brunssia, jossa hengellisestä (tai ajoittain etäisesti siltä kuullostavasta) musiikista voi nauttia herkkuja notkuvan brunssipöydän lomassa. Vinkkinä mainittakoon, että mikäli ei halua mukaan laulamaan kannattaa pitää lautasellaan aina sopivia suupaloja, joita voi haukata mikäli esiintyjien  mikrofooni lähenee uhkaavasti omaa suuta. Ruoka suussa laulaminen kun ei ole järin hyvä saati terveellinenkään tapa.
 


Videon lähde: YouTube, jossa kasapäin rainaa House of Bluesin Gosbel brunsseista.

No comments:

Post a Comment