Thursday, September 23, 2010

Kaalikääryleet

Takaisin New Yorkissa, väsyneenä ja jet-lagin piinaamana.

Tuota Estelle's Café'n ruokalistaa selatessa kihosi vesi kielelle kaalilaatikon kohdalla. Niinpä päätin pyöräyttää kunnon kääryleet, kaalia kun alkoi tehdä mieli.
Oma herkkureseptini syntyi vähän vahingossa; kerran oli tarkoitukseni tehdä sekä liha- että sienitäytteisiä kaalikääryleitä, mutta koska olin virhearvioinnut ohran menekin päädyin lopulta sekoittamaan kaikki ainekset keskenään. Ja hyvää tuli.

Täällä USA:ssa Skandinaavien ruokahimoja tyydyttää IKEAn ruokakauppa, josta hankin puolukkahilloa kaalikääryleitteni kyytipojaksi. Jos hillokauppaan tai lähimpään puolukkametsään on liikaa matkaa, sopii korvikkeeksi hyvin myös karpalohillo tai oikeastaan mikä tahansa happamasta marjasta tehty maltillisesti sokeroitu survos.

Kuvan kääryleet pääsivät hieman pinnasta kuivahtamaan kun mamma surffaili netissä, mutta olivat maukkaita siitä huolimatta!

Kaalikääryleet:
Yksi jalkapallon kokoinen tai kaksi pienempää valkokaalia
vettä keittämiseen/höyryttämiseen + suolaa keitinveteen
Lisäksi siirappia (molasses)ja voita valmiiden kääryleiden pinnalle

Täyte:
 • n. 400 g (1 pauna) jauhelihaa
 • 2 keskikoista sipulia
 • 2 kananmunaa
 • 3-4 dl ennakkoon keitettyä ohraa (Barley, ohra kypsyy hitaanlaisesti, eli kannattaa valmistaa hyvissä ajoin jotta ehtii myös jäähtyä)
 • 1/2 litraa sieniä silputtuina (mitkä tahansa käy, itse käytän portabellaa tai vastaavaa)
 • 1/2 dl korppujauhoja
 • 1 dl kermaa
 • n. 1 dl kaalin keitinlientä
 • n. 2 dl silputtua, keittettyä kaalia
 • mustapippuria myllystä
 • tuoretta tai kuivattua rakuunaa; ensimmäistä reilu 2 rkl silputtuna, jälkimmäistä n. 1 rkl (tarragon)
 • suolaa maun mukaan
 • voita jauhelihan ja sienien paistamiseen
Keitä ja jäähdytä ohra ennakkoon. Tapanani keittää kerralla suurempi satsi ja pakastaa parin desin annospusseissa.

Keitä tai höyrytä kaalia sen verran että kaalin lehdet pehmenevät, n. 10-15 min. irrota kannasta ja laita kylmään (jää)veteen jäähtymään jotteivat lötkisty liikaa ja jotta väri säilyy vihreänä. Säästä kaalin kaikki hukkalehdet, tarvitset täytteeseen myös n. 2 dl silputtua kaalia.
Paista jauheliha, mausta lopuksi mustapippurilla. Siirrä taikinakulhoon. Paista sienet reippaassa voisulassa tarpeeksi miedolla lämmöllä, jotta voi ei pääse kärventymään, lisää kulhoon.
Anna korppujauhon turvota muutama minuutti kermassa, lisää taikinaan. Silppua tuore rakuuna hienoksi tai hiero kuivattu rakuuna kämmenten välissä mahdollisimman hienoksi. Lisää n. 1 dl keitinlientä Sekoita loput aineet taikinaan, kananmunat viimeiseksi. Riko munien rakenne, sekoita taikina tasaiseksi.
Sillä missä järjestyksessä mitäkin täytteeseen laittaa ei oikeastaan ole muuta väliä, kuin että ei sekoita kananmunia liian lämpimään taikinaan, voivat nimittäin hyytyä.

Levitä kaalinlehdet ja poista tarvittaessa veitsellä leikkaamalla paksu lehtiruoti lehden selästä. Laita täytettä 1-2 rkl keskelle lehteä, tavuta sivut täytteen päälle ja rullaa kääryleeksi. Laita voideltuu vuokaan jättäen saumakohdat kääryleen alle jotta herkku pysyy paremmin kasassa. Pinoa kääryleet vieri viereen, valuta päälle siirappia. Höylää perunankuorimisveitsellä tai juustohöylällä ohuita voisiivuja kääryleitten päälle. Paista n. 200 C (400 F) n. tunnin ajan. Valele välillä kääryleistä irtoavalla nesteellä kuivumisen estämiseksi, jos tummuvat liikaa pinnasta laita astian päälle löyhästi alumiinifolio. Voit vaihtoehtoisesti alentaa uunin lämpötilaa paistamisen loppuvaiheessa 175 asteeseen (350F) kun kääryleet ovat saaneet väriä.

Tarjoa puolukkahillon kanssa. Kääryle ei varsinaisesti tarvitse muita lisukkeita, mutta jos annos tuntuu ankealta voit tarjota peruna- tai juuresmuussia kyytipoikana.

No comments:

Post a Comment