Wednesday, September 29, 2010

Simpukoita valkoviinissä

Katselin valokuvia kesäiseltä Pariisin matkaltani, jolloin porsastelin kahden kaverini kanssa oikein olan takaa. Tosin päivälliseksi nautimme sian sijaan simpukoita. Paikka oli Léon de Bruxelles ketjun ravintola Pariisin oopperatalon liepeillä.
Hintatietoisella pariisilaisystävälläni oli kassissaan kasa kuponkeja joiden voimin saimme aimo alennuksen niistä noin kolmesta ämpärillisestä simpukoita, joita illan aikana ahdoimme pikku kitusiimme. Olipas herkkua kerrakseen!
Muuten, osaisikohan joku viisaampi kertoa suomennokset Mussel ja Clam -simpukoille. Edellinen on käsittääkseni sinisimpukka, mutta sanakirjani antaa kumpaisellekin "simpukka" käännöksen, vaikka ilmiselvästi kyse on eri lajikkeista.


Simpukoiden puhdistaminen vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta muuten herkku on erinomainen esim. illan istujaisiin. Näyttävää ja maistuvaa tarjottavaa saa varsin kohtuulliseen hintaan, lisäksi simpukoiden kanssa puuhastelu tuo oman pikku lisänsä yhdessäoloon. Varaa simpukoita ainakin litra per syöjä, reippaasti kovakuorista patonkia ja erilaisia juustoja.
Monet ravintolat tarjoavat simpukoiden kanssa ranskalaisia perunoita, mutta jostain syystä tuo yhdistelmä ei meikäläistä nappaa ollenkaan; pehmeä simpukka pehmeäsisustaisen ja rasvaisen perunan kanssa ei koostumukseltaan tunnu herkkuyhdistelmältä. Mutta makunsa kullakin.

Eilisellä kauppareissullani ostin pussillisen simpukoita (clams), joista valmistin valkoviinissä seuraavasti:

  • Pussillinen simpukoita ( n. pari litraa)
  • 2 siivua ilmakuivattua kinkkua (esim. parma, prosciutto tai serrano)
  • 4 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 4 rkl persiljaa
  • Punapippuria
Puhdista simpukat (ohje alla). Pilko kinkku, ruskista rapeaksi ja siirrä talouspaperille vetäytymään.  Lisää pataan oliiviöljy. Kuullota murskatut valkosipulinkynnet sekä puolet persiljasta öljyseoksessa, lisää punapippuria joukkoon. Lisää valkoviini, anna kiehahtaa. Laita puhdistetut simpukat pataan, sekoita ja anna kiehua kannen alla kunnes simpukat aukeavat, noin 5 minuuttia. Poista avautumattomat simpukat. Lisää lopuksi paistetut kinkkumurut sekä loput persiljasta. Tarjoile syvistä kulhoista tuoreen patonkin kanssa runsaan liemen kera, tai varaa liemelle omat dippauskulhot. Varaa lisäksi roskakulho(t) tyhjille kuorille.

Sielä ne nyt lilluvat kylmässä vedessä puhdistamassa itseään

Muutama sana simpukoiden puhdistamisesta:
Valitse kaupasta ainoastaan ehjiä simpukoita. Simpukoiden tulee sulkeutua kun niitä napauttaa kynnellä. Heitä epäilyttävät yksilöt pois.
Poista pakkaus simpukoiden ympäriltä heti kotiin päästyäsi, muuten simpukat tukehtuvat. (pakkauksen poisto kannattaa suorittaa keittiön tiskialtaan päällä, jotta ei käy kuin minulle; simpukoiden nesteet hurahtivat balleriinaani; ah mikä tuoksu!)
Ennen valmistusta liota simpukoita n. 20 minuuttia kylmässä vedessä jotta suola ja hiekka huuhtoutuvat pois. Ota simpukat pois liotusvedesta nostelemalla; älä kaada esim. lävikköön jotta pois huuhtoutuneet hiekat ym. roskat eivät seuraa mukana.
Poista jäykkäharjaksisella juuresharjalla pintaan tarttuneet töhnät sekä parta, käytä tarvittaessa veistä parran irrottamiseen. Huuhtele lopuksi vielä kylmässä vedessä.

Valmista tuli!

No comments:

Post a Comment