Sunday, January 23, 2011

Kondensoitua maitoa kotikonstein

Eilisessä piirakkapostauksessani oli yhtenä aineksena kondensoitu maito. Sain tutulta lukijalta sähköpostiviestin, jossa kyseltiin mitä sellainen maito oikein on ja mistä sitä saa.
Täällä USA:ssa kondensoitua maitoa myydään ruokakaupoissa, säilyketölkeissä yleensä leivonta-ainesten tuntumassa. Mutta jos oma kauppa ei maitoa tarjoa, voi sen aina valmistaa myös itse.

Condensed Milk
  • 4.8 dl maitojauhetta, mieluiten täys- tai kevytmaito, mutta rasvatonkin menettelee (2 cups powdered milk) 
  • 4.8 dl hienoa sokeria (2 cups)
  • 1.8-2.4 dl kiehuvaa vettä (3/4-1 cup)
  • n. 60 grammaa voita (2 Oz)
  • Muutama droppi vaniljauutetta
Sekoita sähkövatkaimella maitojauhe, voi ja vaniljauute kieuhuvaan veteen. Sekoita kunnes sokeri on täysin sulanut ja soossi saostunut. Säilytä jääkaapissa.

Lisäinfoa kondensoidun ja "haihdutetun" (evaporated) maidon eroista ja käyttökohteista saa täältä.

P.S: Tuo reseptissä käyttämäni tölkillinen vetää piripintaan n. 3 dl, vaikka verkkokonverttori antaakin ihan toiset lukemat. 
Ai niin, kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita ihan (ja varsinkin) satunnaisilta lukijoilta!



2 comments:

  1. Hyvä että tällekin on resepti! Mikäli kondensoitua maitoa ei kuitenkaan jaksa tehdä itse, sitä näyttää monesti Suomessa löytyvän etnisistä ruokakaupoista.

    ReplyDelete
  2. Hei Elina, ja kiitos vinkistä! Olenkin saanut muutamia kyselyjä asian tiimoilta, nyt osaan vastaisuudessa ohjata paremmin oikeille ostospaikoille!

    ReplyDelete