Saturday, October 16, 2010

Kampasimpukoita Provencal, Inan tapaan


Tapanani on perjaitai-iltaisin kokata hieman juhlavampaa. Perjantai dinneriä sitten nautimme paremman kattauksen ja kynttilöiden luomassa tunnelmavalaistuksessa (ruokailijatkin näyttävät pehmeän himmeässä valaistuksessa extra kauniilta).
Sen enempää pohtimatta lopputulosta ostin eilisellä kauppareissullani pakkauksen kuorittuja kampasimpukoita (scallops). Yksi pelonaiheistani on ruokamyrkytys, jonka olen tähän ikään mennessä potenut kaksi kertaa, siitä johtuen emäpaheeni on ruoan ylikypsentäminen. Kampasimpukoiden kanssa vaan tuo ylikypsentäminen johtaa kumiseen lopputulokseen, joten päätin noudattaa valmistusohjeita kirjaimellisesti.
Kotona sitten selasin ruokasivustojen kampasimpukka ohjeita. Mielessäni maistelin lopputuloksia ja parhaiten veden kirvoitti kielelle suosikki TV -kokkini Ina Gartenin ohje Scallops Provencal. Inahan ei ole kokki alkujaan, vaan korkea hallitustason virkamies Washingtonista, joka päätti tehdä Matti Vanhaset ja siirtyi ihan muihin tehtäviin. Ina osti Long Islandin itäpäädyn Hamptonsin hienostokohteesta herkkukauppa "Barefoot Contessan" ja loppu onkin legendaa. Inan sivuille pääset alta linkkilistastani tai Food Network sivustojen kautta.

Kampasimpukoita Provencalen tapaan

 • n. 450 g / 1 pauna tuoreita lahti tai meri -kampasimpukoita (bay or sea scallops)
 • kosher suolaa (meri tai tavallinenkin käy), mustapippuria myllystä
 • vehnäjauhoja leivittämiseen
 • 4 rkl suolaamatonta voita siivuina
 • reilu 1 dl silputtuja salottisipuleita (1/2 cup), tavallinenkin menettelee
 • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna (laitoin kaksi)
 • reipas 1/2 dl silputtua sileälehti persiljaa (1/4 cup)
 • n. 8 cl kuivaa valkoviiniä (1/3 cup)
 • Sitruuna, kahtia halkaistuna

Valmista ensimmäiseksi persiljasilppu sekä hienonna salotti- ja valkosipuli.
Jos valmistat aterian lahti -kampasimpukoista voit käyttää ne kokonaisina (bay scallops ovat sellaisia marmolikuulan kokoisia), merisimpukat tulee halkaista kahtia pituussuunnassa. Ripottele suolaa ja pippuria ja leivitä vehnäjauhoissa.
Kuumenna suurehko paistinpannu korkealla lämmöllä, sulata kaksi ruokalusikallista voita ja anna kuohahtaa. Lisää jauhoissa leivitetyt kampasimpukat niin, että kaikilla on kosketuspintaa pannun pohjaan, vähennä keskilämmölle. Anna simpukoiden ruskistua yhdeltä puolelta, käännä ja anna ruskistua toiselta puolelta, aikaa tähän kuluu yhteensä 3-4- minuuttia. Lisää loput voista ja kuullota salotteja, valkospipulia ja hienonnettua persiljaa kahden minuutin ajan, hämmennä simpukoiden sekaan. Lisää lopuksi valkoviini, anna kiehua minuutti. Laita lautaselle ja purista sitruunamehua, tarjoile kuumana.

Oli muuten tautisen hyvää, lisukkeena söimme vuohejuustosalaattia, mikä sopi mielestäni oikein hyvin kampasimpukoisen makurepertuaariin. Valokuvaa ei taaskaan tullut otettua, pitäisi varmaan köyttää kamera kaulaan, niinkuin muinoin japanilaisturisteilla oli tapana. Kävin kuitenkin kuvavarkaissa, alla linkit kuvien lähteisiin.
Tässä linkki Food Networkin sivulle, josta nappasin Scallops Provencal reseptin
Lisätietoa kampasimpukoista ynnä merenelävistä noin ylipäätään National Oceanic and Atmospheric Administration -sivuilta

2 comments:

 1. En ole koskaan vielä uskaltanut laittaa kampasimpukoista ruokaa, mutta nytpä taidan rohkaistua kokeilemaan. Koko perhe tykkää syödä niitä ravintolassa, joten ehkä on aika ottaa ohjat omiin käsiin!

  ReplyDelete
 2. Kannatttaa kokeilla, onnistui tällä ohjeella ilman että ylikypsensin kumisiksi kuten tapanani on ollut.

  ReplyDelete