Wednesday, October 13, 2010

Vispipuuroa karpaloista

Ostin ison pussillisen karpaloita, nehän säilyvät jääkaapissa hienosti ja käyttökohteita riittää. Päätin kokata vispipuuroa, joka on lapsukaiseni suurta herkkua, jopa siinä määrin, että "ehtii" syödä sitä ennen kouluun lähtöä (muita aamiaisia ei niinkään).

Puurorintamalla meillä on viimeaikoina ollut kovin kauravoittoista; kyseinen vilja kun tunnetusti alentaa kohonneita kolesteroliarvoja. Kaapissa kesän yli lomailleet mannaryynit viskasin suosiolla roskiin; New Yorkin koskean kuuma kesä lisää kuiva-aineisiin helposti oman arominsa vaikka säilytysrasia olisikin tiiviimmän puoleinen.

Kaupasta valitsin erreyksessä sitten instant mannaryynejä, mutta näköjään onnistui huttu pikasuurimoillakin, joskin lopputulos on ehkä aavistuksen liimamaisempi kuin perinteisillä mannaryyneillä.


Karpalovispipuuro:

  • 5 dl karpaloita (Cranberries)
  • 1 litra vettä
  • 11/2 -2 mannasuurimoita (Creme of Wheat), hitaasti kypsyviä
  • 11/2 -2 dl hienoa sokeria
  • hyppysellinen suolaa

Keitä karpalot vedessä kunnes marjat "poksahtelevat", n. 5 minuuttia. Mikäli haluat silkkisempää puuroa, kerää marjat reikäkauhalla tehosekoittimeen tai sekoita sauvasekoittimella (jälkimmäiseen varoituksen sana; koska nestettä on paljon, on sauvasekoittelu kiehuvan kuumassa nesteessä varsin riskialtista puuhaa). Voit myös halutessasi puristaa marjat terässiivilän (tai ruokamyllyn / food mill) läpi, siivilöitäessä kuoren kuidut kuitenkin poistuvat.
Lisää mannaryynit ja anna kiehua sellaiset 10 minuttia. Anna jäähtyä hieman, laita kattila (jää) vesiastiaan ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Karpalopuurosta ei tule yhtä "marjapuuronpunaista" kuin puolukoista, väri on enemmänkin wanhan roosan sävyinen. Mutta mikä tärkeintä; maku on kuitenkin kohdallaan!

1 comment:

  1. Aijai vispipuuro on niin hyvää! Hyvä ajatus kokeilla tehdä sitä karpaloista. Itsekin yritän silloin tällöin tehdä suomalaisia ruokia paikallisista raaka-aineista, vaikkei maku pysykään ihan samana. Esim. hedelmärahkaan sekoitin intialaista jogurttia ja hapanta kermavaahtoa. Glögin valmistin rypälemehusta...

    ReplyDelete