Friday, October 15, 2010

Punajuuria ja possua

Täällä New Yorkissa oli ihana syyspäivä, joka iltaa kohden muuttui rankkasateeksi. Ruokakaupassa bongasin komeita punajuuria, jotka päätyivät tarjouspossun kanssa samaan pataan; mikäs sen sopivampaa syysruokaa! Ja tällainen keitos syntyi tänään:

Punajuuripossupata:

  • n. 500 g. (reilu pauna) possun luista kylkeä siivuina (pork loin ribs), tai muuta osaa porsaasta
  • 2  punajuurta
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • n. 2 dl vettä
  • 1/2 - 1 anjovis file
  • Muutama oksa tuoretta timjamia (thyme) tai 1 1/2 tl kuivattua
  • n. 2 dl kuohukermaa tai smetanaa
  • suolaa, mustapippuria
  • (balsamiviinietikkaa)
Tarjoiluun nokare smetanaa tai sour creamia

Leikkaa luut irti lihasiivuista, laita luut pataan ruskistumaan, luihin saa jäädä hieman lihaa. Suikaloi luuttomat lihajöllit. Kun luut ovat saaneet väriä, siirrä ne kattilaan jossa n. 2 dl kiehuvaa vettä, peitä kannella ja anna kiehua miedolla lämmöllä. Jos käytät luutonta possua, niin skippaa luun käsittely momentti.
Laita possusuikaleet pataan, anna ruskistua. Kuori ja kuutioi tällä välin punajuuret ja sipuli, pilko valkosipuli pieneksi ja lisää pataan, anna hetken kuullottua possusta irronneessa rasvassa.
Lisää "luuvesi" (jos pinnalla on rasvavaahtoa, kuori se pois), tai jos käytät luutonta lihaa pelkkä kiehuva vesi. Lisää timjami ja pieneksi silputtu anjovis (anjovis ei maistu itselleen lopullisessa keitoksessa, mutta antaa hyvän mausteen lihapatoihin). Anna hautua hieman raollaan olevan kannen alla kunnes nesteestä on haihtunut noin puolet. Lisää kerma ja jatka haudutusta kunnes soossi saostuu (aikaa kului alusta loppuun melkein tunti). Mausta suolalla ja pippurilla. Itse huitaisin lopuksi vielä sekaan mini lorauksen balsamiviinietikkaa, kun tuntui että jotain puuttui, ja annoin kuplahtaa, mutta tämähän on makuasia.

Tarjoile esim. keitetyn riisin ja smetana/sour cream nokareen kanssa. 

No comments:

Post a Comment