Thursday, November 25, 2010

Gravyn aikaan eli paistikastike kalkkunalle

Tapanani on valmistella ruokia korvakuulolta; vaikka idea olisikin TV:n julkkiskokilta, en laiskana jaksa seurata ohjeita vaan säveltelen joukkoon omiani. Sama pätee myös määriin; käyttämäni perusmitta on useimmiten "sopivasti".
Usein käy myös niin, että onnistuessani saamaan aikaiseksi jotain extra herkullista, on tulos muutamaa kuukautta myöhemmin täysin erilainen; se mitä kaikkea ruokaan tuli laitettua on karannut muistini kätköistä. Tässä mielessä tämä blogini toimii myös eräänlaisena varmuusvarastona, jonne yritän tallentaa reseptejä tuoreeltaan (painotus sanalla yritän ).
Kalkkunan paistikastikettta olen valmistanut about seuraavalla ohjeella:

  • Kalkkunan kaula ja muut roippeet ostokalkkunan sisältä (neck and giblets)
  • voita reippaanlaisesti paistamiseen
  • 1 sipuli silputtuna
  • n. 1 dl valkoviiniä
  • tölkki vähäsuolaista kanalientä (broth; 14,5 unssia /n. 4,3 dl tölkki)
  • 5-7 oksaa tuoretta timjamia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa ja mustapippuria
  • n. 1/2 - 1 dl kuohukermaa

Ruskista pannulla kalkkunan kaula ynnä muut roippeet voissa, keskilämmöllä. Kun ovat saaneet kunnolla väriä lisää joukoon sipuli, lisää voita tarpeen mukaan + anna kuulottua. Sekoita joukkoon timjamin lehdet, lisää valkoviini, anna kiehahtaa. Lisää kanaliemitölkki ja anna kiehua kasaan, noin puoleen alkuperäisestä nestemäärästä. Siirrä liemi toiseen astiaan jäähtymään. Kuori jäähtyneestä liemestä kalkkunan kaula ynnä muut osat sekä pintaan kertynyt rasva; jäljelle tulisi jäädä kirkkaanpuoleinen liemi.
Laita paunnulle pari lusikallista voita, anna vaahtoutua mutta ei ruskistua, lisää joukoon vehnäjauho, anna rasvan imeytyä ja jauhojen saada väriä. Lisää jäähtynyt ja rasvoista kuorittu liemi joukkoon vähän kerrallaan. Anna soossin saostua ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan + lopuksi kerma, anna vielä kiehahtaa.


Aitoamerikkalaiseen gravyyn ei kermoja yleensä lisäillä, mutta näin soossi saa hieman pehmeämmän ja täyteläisen koostumuksen. Mutta makuasia tämäkin.

P.S. Tällä ohjeella ei kastiketta valmistu suuria määriä; syöjoukon mukaan olen tuplaillut tai triplaillut reseptiä.

No comments:

Post a Comment