Wednesday, November 24, 2010

Uskomaton omenapiirakka

Tein vuosi takaperin Kiitospäiväksi tämän piirakan ensimmäisen ja tähän mennessä ainokaisen kerran. Resepti on muistaakseni Oprah.comista tai Food.networkista. Piirakasta tuli järjettömän ruma; pinnalle kaulimani taikina koostui repaleisista riekaleista, muutenkin paistos näytti epäilyttävän kuivahtaneelta. Mutta sen minkä piirakka menetti ulkonäössä korvasi se välittömästi maussa. Ehkä paras omenapiirakka jota olen koskaan maistanut!

Piirakkataikina
  • 7 dl vehnäjauhoja (3 kuppia)
  • hyppysellinen suolaa
  • 1,8 dl suolaamatonta jääkaappikylmää voita palasiksi leikeltynä (3/4 kuppia / 1 1/2 stick)
  • 2 kananmunaa, keltuainen ja valkuainen erotettuina (keltuaiset piirakkaan, valkuaiset voiteluun)
  • 3 rkl jäävettä + enemmänkin tarpeen mukaan

Sekoita jauhot ja suola yleiskoneessa, lisää voi vähän kerrallaan käyttäen moottoria sykäyksittäin, älä ylisekoita! Lisää munankeltuaiset ja jäävesi, sekoita pari sekunttia jotta taikina juuri ja juuri sekoittuu. Jaa taikina kahdeksi kiekoksi, pakkaa tiukasti muovikelmuun ja laita jääkaappiin n. tunniksi viilenemään. Valmista seuraavaksi täyte:

Karamelloidut omenat
  • 2,4 dl sokeria ( 1 kuppi) + piirakan pinnalle 6 cl (4 rkl / 1/4 kuppia)
  • 3 rkl vettä
  • 6 cl vispikermaa (4 rkl / 1/4 kuppia)
  • 1,2 dl punaviiniä (1/2 kuppia)
  • vaniljatanko, halkaistuna ja sisus kaavittuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 8 Granny Smith omenaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja + 1 rkl vastajauhettua kanelia
  • 1 kanelitanko jauhettuna (sokerin kera piirakan päälle)
  • 6 cl suolaamatonta voita (4 rkl / 1/4 kuppia)
Keitä vettä ja sokeria keskilämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes sokeri on sulanut ja karamelloitunut, n. 10 minuuttia. Poista levyltä ja lisää kerma ja viini vähän kerrallaan reippaasti sekoittaen. Laita kattila takaisin liedelle, lisää vanilja ja kuumenna hitaasti, anna kiehua miedolla tulella kunnes soossi sakenee noin puoleen alkuperäisestä. Poista liedeltä ja anna jäähtyä; soossi paksuuntuu jäähtyessään.

Täytä suurehko kulho kylmällä vedellä ja purista joukoon sitruunamehu. Kuori omenat, halkaise kahtia ja poista sisus. Laita omenat odottamaan sitruunaveteen, kuorimisen ajaksi. Lopuksi poista omenat vedestä ja kieritä jauho-kaneliseoksessa.

Ota toinen taikinakiekoista jääkaapista ja kauli siitä piirakan pohja. Lämmitä uuni 175 C (350 F), laita taikina pohjaksi piirakkavuokaan.

Suikaloi omenanpuolikkaita leikkurilla tai juustohöylällä extra ohuiksi siivuiksi; siivujen tulee olla ohuita, jotta piirakkaan ei jää paistuessa ilmakoloja ( omenat kutistuvat paiston aikana ja painuvat kasaan). Peitä piirakkapohja kerroksella omenasiivuja, peitä omenat kerroksella viinikermasoossia, täytä taikina kerroksisttain omenoilla ja soossilla, päällimmäiseksi kerros omenoita joiden päälle vuollaan voilastuja.

Kauli toinen taikinakiekko piirakan kannneksi, painele tiukasti kiinni pohjaan, leikkaa kannen keskellä ilmareikä. Tee alumiinifoliosta piirakan päälle teltta jotta taikina ei kypsy nopeammin kuin sisus, paista uunin keskisosassa n. 25 minuuttia. Sekoita sokeri ja jauhettu kaneli, poista alumiiniteltta ja voitele piirakka munan valkuaisseoksella. Ripottele pintaan sokeri-kaneli -seos ja anna paistua toiset 25 minuuttia kunnes pinta on kullan ruskea. Anna piirakan vetäytyä ennen ruokailua vähintään tunti, jotta omenoiden pektiini hytelöityy ja tasoittuu, mikä pitää valmiin piirakan sisuksen kasassa.

Tarjoile vaniljä (bean)jäätelön tai jääkaappikylmän vaniljakastikkeen kanssa.

Lisäys: Jäi mietityttämään että mistä ihmeestä omenapiirakkareseptini oikein oli peräisin. Googlettamalla löydin periaatteessa saman piirakan Food Networkin sivulta. Sanakäänteet eivät ole täysin yhtenevät alkuperäisen ohjeen kanssa ja nimikin on eri, mutta sama käntty tässä on epäilemättä kyseessä. Jos siis haluat ohjeet englanninkielellä, klikkaa tästä. Sivulla myös klikkaamalla suurentuva kuva kyseisestä herkusta.

No comments:

Post a Comment