Monday, November 29, 2010

Kotitekoinen rahka

Monen suomalaisherkun valmistukseen käytetään rahkaa. Viralliselta luokitukseltaan rahka on juusto, sen korvaaminen ruoanvalmistuksessa vähärasvaisella tuorejuustolla saattaa toimia. Mutta jos mielii aitoa fennos-skandialaista rahkaa, niin seuraavassa reseptit, joilla esiäitimme sitä valmistivat ennen meijeriteollisuuden otettua ohjat käsiinsä.

Rahka
 • 1 l maitoa tai piimää
Laita uunin kestävään vuokaan maito tai piimä ja anna vetäytyä lämpimässä paikassa 2 päivää. Tämän jälkeen leikkaa astiassaan paksuuntunut massa ristiviilloille ja nosta vuoka uuniin 100 asteen lämpöön muutamaksi tunniksi, jolloin hera irtoaa ja syntyy rahkaa. Jäähdytä vuoka ja valuta hera pois.
Valmis rahka muistuttaa raejuustoa ja sen saa tasaiseksi painamalla esim. teräs siivilän läpi. Säilytä jääkaapissa.

Pikarahka
 • 1 l täysmaitoa
 • 2 l piimää

Lämmitä hitaasti maito n. 40 asteiseksi, lisää piimä. Kun hera alkaa erottua anna keitoksen jäähtyä huoneen lämmössä. Valuta siivilässä n. 20 minuuttia minkä jälkeen rahka on valmista. Säilytä jääkaapissa.

Ja Suomessa sitä saa melkein kuin apteekin hyllyltä...

Kuvan lähde: Valio

2 comments:

 1. Hei. Tuosta pikarahkasta niin pitääkö seosta keittää piimän lisäämisen jälkeen vielä tai minkälaisella lämmöllä sitä pidetään että hera erottuu? Sekoitetaanko seosta vai pitääkö olla koskematta? Riittääkö se että heraa näkyy vain vähän vai pitääkö siihen tulla joku tietty määrä heraa?

  ReplyDelete
 2. Sekoitetaan lisäämisvaiheessa, Hera eroaa kun seos siivilöidään teräsverkon tai juustokankaan läpi. Juuri eilen löysin selkeämmän ohjeen, omani kun on hieman sekava:

  http://www.latimes.com/features/food/la-fo-quarkrec1-20120324,0,1495780.story#axzz2l9LKoq9a

  ReplyDelete