Sunday, November 21, 2010

Lanttulaatikko

Kipaisin lähikaupassamme aamiaisostoksilla ja kuinka ollakaan, ihania kiiltäväpintaisia lanttuja maata jöllötti vihanneshyllyllä. Tuo lähimyymälämme ei kuulu ihan ruokakauppojen eliittiin, vaan toimii lähinnä hätävarana, josta noudan yksittäisiä aineksia kun kotoamme jotain puuttuu. Lanttuja en muista siellä nähneeni muutamaan kuukauteen.
Mikäli lanttuja ei löydy omasta lähikaupasta, myyvät niitä täällä USA:ssa myös monet Whole Foods -liikkeet. Tavallisten kauppojen pakastekaapeissa olen niin ikään nähnyt lanttua valmiiksi pilkottuna versiona.
Lantut voi keittää kypsiksi jouluista lanttulaatikkoa varten ja pakastaa odottamaan h-hetkeä. Lantut säilyvät myös jääkaapin vihanneslaatikossa ihan mukavasti. Jos haluaa turvata ettei pintaan kasva hometta voi juureksen kääräistä talouspaperiin. Kosteutta imevä paperi tulee vaihtaa muutaman päivän välein.

Lanttulaatikko

  • 1/2 kg lanttua (myydään USA:ssa nimillä rutabaga ja yellow turnips)
  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1rkl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1 rkl siirappia (molasses)
(Lisäksi kermaa ja korppujauhoja ynnä voita)

Keitä lantut kypsiksi, säästä keitinvesi. Survo sauvasekoittimella tai vihannesmyllyllä. Lisää jäähtyneeseen survokseen keitinliemitilkkaan sekoitettu kananmuna ja mausteet. Paista voidellussa vuoassa 200 C astessa (400 F) n. 45 minuuttia.
Voit valmistaa laatikon ennakkoon, ennen tarjoilua notkista laatikko kuohukermalla, tasoita (ja nypytä halutessasi lusikankärjellä) ja höylää pintaan voinokareita juustohöylällä tai perunan kuorimisveitsellä + lisää horppujauhoja, paista parikymmentäminuttia tai kunnes kuumentunut läpikotaisin.

No comments:

Post a Comment