Tuesday, November 23, 2010

Joulukinkun suolausohjeita

Liki vuosikymmen takaperin tilasimme jouluksi teurastajalta suolatun kinkun, jonka piti oleman skandinaavisen maun mukainen. Hintaa lihajöllillä oli ihan kiitettävästi, makua ei sitten ollenkaan; vetisessä lihassa ei maistunut suola, ei mikään muukaan.
Viime vuosina meillä on ollut tapana ostaa kaupan savustettu kinkun puolikas, jonka sitten jouluaattona paistamme uunissa. Hyvin on ajanut suomalaisen harmaasuolatun joulukinkun asemaa. Nyt kun keittiöni näyttäisi valmistuvan viimeistään jouluksi (heh), olen selaillut kinkunsuolausohjeita, joista muutama ohessa:
Suolakinkku
  • Tuore kinkku ( fresh ham)
  • 100 g suolaa / litra vettä

Keitä osa vedestä ja suola, lisää loput vedestä kiehahtaneeseen suolaveteen ja jäähtytä kylmäksi. Kiireessä voi myös lisätä osan vedestä jääkuutioina, jolloit litku valmistuu puolta nopeammin jääkuutioiden viilentäessä suolauseliksiiriä.

Laita kinkku astiaan, johon mahtuu lisäksi suolavettä sen verran että kinkku peittyy kokonaan. Kaada vesi kinkun päälle ja anna vetäytyä jääkaapissa 1-2 viikkoa. Käännä kinkku kerran vuorokaudessa, jotta suolauksesta tulee tasainen. Laita kinkku suolaamattomaan veteen likoamaan vuorokaudeksi ennen paistamista. Valuta kaikki neste kinkusta hyvin ennen paistamista.

Kinkku mausteliemessä
  • Raaka kinkku luulla n. 3 kg (fresh ham)
  • 4,5 dl kosher suolaa
  • 4,5 dl sokeria
  • 6 laakerinlehteä
  • reilu 1 dl fenkolin siemeniä
  • reilu 1 dl sinapin siemeniä
  • 2 rlk murskattua punapippuria
  • nippu tuoretta rosmariinia
  • 1 kokonainen valkosipuli poikittain halkaistuna
  • 1 suuri sipuli
  • 8 l vettä
Kiehauta osa vedestä jotta suola imeytyy, lisää yrtit ja mausteet. Lisää loput vedet ynnä sipulit, laita samaan astiaan kinkun kanssa ja anna vetäytyä jääkaapissa 3 vuorokautta. Kääntele kinkkua vähintään kerran vuorokaudessa. Valuta kuivaksi ennen paistamista.

Oivallisia ohjeita jouluruokaan tarjoaa ihana Jouluruoka -sivusto, jonne on koottu ruokaohjeita alkupaloista jälkiruokaherkkuihin. Sivustossa mm. ohje joulukinkun suolaukseen Jaakko Kolmosen tapaan. Taidanpa kokeilla!

No comments:

Post a Comment