Tuesday, November 23, 2010

Kiitospäivän Stuffing resepti


Terhi huhuili Stuffing reseptiä Suomi-Amerikkamammojen sivustolla, laitan ohjeen tänne; ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla, nääs.

Stuffinghan on siis se lisuke, joka perinteisesti ahdetaan kalkkunan sisään. Menetelmässä piilee kuitenkin riski, että kalkkunasta stuffinkiin valuneet nesteet eivät ole vielä kypsyneet kylliksi linnun ollessa muutoin valmis uunista otettavaksi. Arvatenkin liian monen ruokamyrkytyksen ja WC:ssä vietetyn yön jäljiltä iso osa amerikkalaisia ryhtyi valmistamaan stuffingin erillisenä ruokalajina, perinteistä laatikkoa etäisesti muistuttaen.

Melko hyvä stuffing
  • 6 rkl huoneen lämpöistä voita ( ynnä lisäksi voiteluun)
  • Kaksi limppua hyvää italialaista leipää, n. 300 g kukin leikattuna suupalan kokoisisksi kuutioiksi
  • 2 sipulia silputtuina
  • 2 sellerin vartta kuutioituina
  • 2 isoa omenaa kuorittuina, lohkottuina ja edelleen poikittain leikeltynä ohuehkoiksi siivuiksi (Gala tai Fuji)
  • Suolaa ja mustapippuria
  • 2 tölkkiä kanalientä (broth'ia, mikä on siis vaffempaa kuin stock, 14,5 unssia /n. 4,3 dl tölkki)
  • reilu 1/2 dl silputtua tuoretta salviaa (sage)
  • 1 purkki kuivapakattuja, keitettyä kastanjoita , silputtuina (chestnuts 7 unssia/n. 200 g)
  • 3 suurehkoa kananmunaa, rakenne rikottuna

Lämmitä uuni 375 F/180 C. Paahda leipäkuutioita uunissa pellillä kunnes ovat täysin kuivuneita (n. 15 min), kääntele välillä. Vaihtoehtoisesti voit kuivattaa leipäkuutioita yön yli kuivassa huoneessa ritilällä.
Sulata kattilassa voi, lisää sipuli ja selleri, paista keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes ovat pehmenneet. Lisää omenat ja anna kiehahtaa n. 3 minuuttia. Kaada seos kulhoon, laita samaan kattilaan kanaliemi, anna kiehahtaa. Lisää omena-sipuliseokseen leipäkuutiot, salvia, silputut kastanjat sekä kananmunaseos, mausta suolalla ja pippurilla, sekoita nostelemalla. Lisää puolet kanaliemestä, nostele sekaisin, jatka kanaliemen lisäämistä pikkuannoksina kunnes seos on kostunut mutta ei märkä.

Kaada seos voideltuun vuokaan, peitä voidellulla alumiinifoliolla ja laita jääkaappiin vetäytymään. Paista ennen tarjoilua 350F/175C n. 25 minuttia, poista alumiinifolio ja paista vielä 15 minuuttia kunnes pinta on paistunut kullan ruskeaksi.

No comments:

Post a Comment